HT-ov 5G u još devet gradova, brži internet za 1,3 milijuna ljudi

09.03.2021. 14:29:00

TESTIRAJU I NOVI SIGNAL

5G tehnologija omogućuje tri osnovne stvari: brži i bolji pristup internetu, brži odaziv mreže te osjetno bolju povezanost velikog broja uređaja, a što je preduvjet za razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti.

Hrvatski Telekom izvijestio je u utorak kako su nastavili s  uvođenjem komercijalne 5G mreže koja je od danas dostupna i u Čakovcu, Kutini, Makarskoj, Novskoj, Opatiji, Trogiru, Zaprešiću te Borovu i Vrsaru. Komercijalnom 5G mrežom od danas su pokrivena 24 grada i 1,3 milijuna stanovnika Hrvatske.

- S tehnološke strane 2020. je bila godina rađanja 5G mreže u Hrvatskoj, a uvođenjem prve komercijalne mreže postavili smo temelje nove razine gospodarske i društvene digitalizacije. U 2021. smo nastavili s jednakom ambicijom i predanošću te smo u četiri mjeseca omogućili 5G u 24 grada i za 1,3  milijuna stanovnika. Na ovome nećemo stati jer su suvremene telekomunikacijske mreže - 5G i optika nužni za uspješnu budućnost - izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Hrvatski Telekom svim korisnicima u pojedinim tarifama do 30. lipnja, bez dodatnih troškova, nudi mogućnost korištenja 5G mreže za što je potrebno nalaziti se na području pokrivenosti 5G mrežom i imati 5G kompatibilan uređaj, a više informacija dostupno je na https://www.hrvatskitelekom.hr/5g.  

5G mreža Hrvatskog Telekoma trenutno djeluje na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra - DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava upotrebu postojećih frekvencija za 5G i brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama, a Hrvatski Telekom je u ožujku započeo i s uključivanjem komercijalnih korisnika u testiranja na 3,5 GHz frekvencijskom pojasu.

Izvor: 24sata/ Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Izvorni autor: Ivan Hruškovec/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.