Opći sud EU-a odbacio slovensku tužbu o hrvatskom teranu

09.09.2020. 16:10:00

Opći sud EU-a odbacio je u srijedu tužbu Slovenije protiv Europske komisije kojom je Ljubljana tražila poništenje odluke da hrvatski vinari u Istri mogu koristiti naziv teran.
 

Slovenija je još 2006. godine, nekoliko godina prije ulaska Hrvatske u EU zaštila teran na razini Unije kao slovenski proizvod, što znači da nitko osim slovenskih proizvođača ne može prodavati vino pod tim imenom.

Hrvatska se na to žalila ističući da Slovenija nije imala pravo zaštiti teran jer se u slovenskoj Istri proizvodi vino pod imenom teran iz sorte grožda refošk, a u hrvatskoj Istri iz sorte teran.

Spor je izbio 2013. kada su sa trgovačkih polica u Sloveniji uklonjene boce hrvatskog terana. Hrvatska je uložila prosvjed i predložila zajedničku prekograničnu zaštitu terana, što su Slovenci odbili uz obrazloženje da to nije moguće zbog različitih agroklimatskih uvjeta u proizvodnji vina.

Nakon što se dvije države nisu uspjele dogovoriti kompromis oko nastalog problema, Europska komisija u svibnju 2017. usvojila delegirani akt kojim se hrvatskim vinarima u Istri omogućava iznimka u korištenju imena teran, koje je Slovenija na razini EU-a zaštitila oznakom zemljopisnog podrijetla. Tako hrvatski teran na etiketama mora imati natpis Hrvatska Istra, a ispod toga manjim slovima piše teran.

Komisija je uredbu koja omogućava iznimke u korištenju zaštićenih naziva,  donijela s retroaktivnim učinkom od datuma pristupanja Hrvatske Uniji, 1. srpnja 2013. 

Slovenija bez podrške

Slovenija se u tužbi protiv Komisije u rujnu 2017. žalila što je odluka donesena delegiranim aktom i to s retroktivnim učinom te optužila Komisiju za pristranost i netransparentost u postupku.

Opći sud je odbacio slovenske argumente.

Odluke delegiranim aktom donose se obrnutom kvalificiranom većinom, što znači da je Slovenija mogla zaustaviti prihvaćanje delegiranog dokumenta samo uz kvalificiranu većinu u Vijeću EU-a, što znači da bi za to trebalo glasovati 55 posto država članica u kojima živi najmanje 65 posto ukupnog stanovništva Unije. Ljubljani to nije uspjelo. 

Na odluke Općeg suda može se podnijeti žalba Sudu, ali ograničena na pravna pitanja, u roku od dva mjeseca i 10 dana.

Sud EU-a čine dva suda: Sud i Opći sud.

Sud rješava zahtjeve za prethodne odluke koje podnose nacionalni sudovi, određene postupke za poništenje i žalbe.

Opći sud donosi odluke u postupcima za poništenje koje su pokrenuli pojedinci, poduzeća i, u nekim slučajevima, vlade država članica EU-a. To u praksi znači da se ovaj sud uglavnom bavi predmetima povezanima sa zakonodavstvom o tržišnom natjecanju, državnom potporom, trgovinom, poljoprivredom i žigovima.

Hrvatski enolozi ističu da su DNK analize pokazale da su refošk i teran dvije potpuno različite sorte grožđa, dok u Sloveniji tvrde da je riječ o genetski istoj sorti koja se različito naziva. 

Izvor: Hina/Foto:Fah

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.