Povjerenstvo za sukob interesa neće pokretati postupak protiv Plenkovića

25.09.2020. 11:52:00

Naš reporter Elvir Mešanović razgovarao je danas, uoči sjednice, s predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Natašom Novaković.

Upitana ima li Povjerenstvo nekih prijava vezanih uz aferu Janaf, odgovara: "Što se tiče ovog novog dijela nemamo, osim što je u redovnoj provjeri imovinska kartica gospodina Kovačevića s obzirom na sve što se doznalo u ovih nekoliko tjedana". 

Prijavu su, kaže Novaković, dobili, a vezana je uz stan koji je nađen, a koji nije bio u imovinskoj kartici. 

"Kompletna kartica ići će u redovnu provjeru, odnosno već je u redovnoj provjeri", ističe. 

"Ne mogu vam reći što ne odgovara zato što je redovni postupak tajni postupak. Ono što možemo reći, a to je ono što je izašlo u medijima da se radi o toj nekretnini. S druge strane, koliko sam danas pročitala, postoji nekakva ušteđevina koja je bila na bankovnom računu što mi ne možemo kontrolirati, ali činjenica je da ta stavka postoji u imovinskoj kartici. Osim toga, postalo je dvojbeno i prijenos upravljačkih prava firme s obzirom na to da odvjetničko društvo na koje je prenesen tvrdi da nisu uopće preneseni na njih", pojasnila je Novaković. 

Postupak protiv premijera neće biti pokrenut

Novaković kaže kako imaju prijavu s kraja veljače/početka ožujka protiv premijera Plenkovića gdje je prijavljen zbog potencijalnog sukoba interesa, s obzirom na to da je Vlada donijela zaključak o prijedlogu imenovanja Nadzornom odboru Janafa, odnosno imenovanja članova uprave.

"Jedan od članova je gospodin Veselica koji je deklarirao prijateljski odnos s premijerom Andrejem Plenkovićem", pojašnjava. 

Na pitanje zašto o tome nisu prije odlučivali, Novaković kaže kako su do danas prikupljali dokumentaciju.

Na sjednici Povjerenstva, a kako naknadno javlja naš reporter, predmet se u današnjem postupku protiv premijera Plenkovića neće pokrenuti. "Nema dokaza da se radi o političkom kadroviranju, niti se povjerenstvo u to može miješati", rečeno je na sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

U aferi Janaf više je posla za organe kaznenog progona nego za Povjerenstvo

Naš reporter pitao je predsjednicu povjerenstva ima li elemenata za pokretanje još predmeta u aferi Janaf. 

"Čini se da tu ima više posla za organe kaznenog progona nego za nas. Mi smo ipak nekakvo preventivno tijelo. Međutim, vidjet ćemo. Ukoliko se pojavi nekakva činjenica koja bi upućivala i na ovaj neki blaži oblik onda bismo se svakako i mi bavili tim predmetom", rekla je Novaković. 

Novaković je potvrdila kako je stigla i nova prijava protiv premijera Plenkovića. 

"Ima li osnove ili nema, to ćemo utvrditi na sjednici koja će uskoro početi. Radi se o prijavi protiv Andreja Plenkovića i tadašnjeg ministra Tolušića, a u prijavi se navodi da su oba dužnosnika zapošljavala dužnosnike temeljem političke pripadnosti i donacija HDZ-u", kazala je Novaković. 

Slučaj Milanovićeg puta u Albaniju

"Odgovorio nam je MVEP, MORH i MUP i Ured Vlade RH. Međutim, baš smo ovaj tjedan imali sastanak. Nedostaju nam još neki podaci, ne mogu reći koji. Tako da ćemo uputiti dodatne dopise institucijama kako bismo uputili sve potrebne informacije da predmet može ići na sjednicu", ističe. 

Kaže kako se Milanović u ovom trenutku ne može očitovati jer još nisu ni pokretali postupak. 

"Dakle u ovom trenutku komuniciramo samo s njegovim uredom. Čini se da je Ured dostavio sve ono što oni imaju. Hoće li biti dovoljno, vidjet ćemo", rekla je Novaković. 

Izvor: N1 Hrvatska /Foto:N1 Hrvatska

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.