Legendarni koprivnički branitelj Zvonko Pandurić Stric dobio svoj spomenik

15.06.2020. 19:32:00

Zvonko Pandurić Stric, koprivnička legenda i glavni akter plakata “Hrvatska vas zove”, plakata koji je tisuće branitelja potaknuo na sudjelovanje u Domovinskom ratu dobio je svoj spomenik.

Dragutin Ciglar Lao, autor spomenika istaknuo je kako je spomenik naručila Općina Rešetari za koju je već radio kipa sv. Florijana.

– Iz Općine su mi dali slobodne ruke da napravim spomenik braniteljima njihovog kraja. Dali su mi neke smjernice kojih sam se ja pridržavao. U međuvremenu sam završio u bolnici. Najveća dijela nastaju u najvećoj muci ili u najvećoj sreći. Sjetio sam se plakata “Hrvatska vas zove” i našeg Zvonka Pandurića Strica – istaknuo je Ciglar.

Naglasio je kako upravo taj plakat potaknuo mnoge mlade ljude da se priključe obrani Domovine.

– Odlučio sam tako napraviti Strica Pandurića, kada sam im rekao za ideju, svi su bili oduševljeni. Nekoliko je i branitelja došao vidjeti kipa, došao je tako neki dan jedan branitelj iz Vukovara koji je rekao da je upravo plakat po kojem sam napravio spomenik, u najtežim danima davao nadu – kazao je Ciglar istaknuvši kako smatra da mu je upravo ovaj kip vrhunac karijere.

 Za izradu spomenika, Ciglaru je bilo potrebno 48 dana. Ovo je prvi spomenik koji je dobio ovaj legendarni koprivnički branitelj.

– Mene srce boli što spomenik nije ostao u Koprivnici. Stric Pandurić je bio jedna posebna osoba, jako puno ljudi je pomogao. Osobno sam ga poznavao, s ovim spomenikom se pokušavam na neki način odužiti čovjeku s kojim sam bio jako dobar. Neki branitelji su ga htjeli otkupiti da bi ostao u Koprivnici, no Zlatko Aga, načelnik Općine Rešetari nije htio ni čuti da ovaj kip ne završi u Rešetarima. Nema tih novci da bi ga Općina prodala, tako da sam i s druge strane ponosan jer u Općini toliko cijene spomenik – naglasio je.

Nekoliko je puta promijenjen termin svečanog otvorenje spomenika. Za sada se predviđa otvorenje krajem lipnja.

– Problem je u tome što su brojne braniteljske udruge najavile svoj dolazak, nekoliko tisuća branitelja već sad najavilo je svoj dolazak. Tako da sada čekaju u Općini zeleno svijetlo od nadležnih službi za otvorenje, zbog situacije s koronavirusom – istaknuo je.

Dodao je kako je i sam Vladimir Kostjuk, autor fotografije plakata došao vidjeti spomenika.

-Vladimiru je Stric bio jedan od najboljih prijatelja. Toliko je bio sretan i ponosan što je Stric dobio spomenik. To mi kao autoru, jako puno znači – zaključio je.

     

 

Izvor: prigorski.hr/Foto:prigorski.hr

Izvorni autor: Valentino Štefanek/prigorski.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.