‘HV TREBA POSTATI SILA’! Ovako će izgledati naša vojska: Zapadnim oružjem naoružavamo se ‘do zuba’, zbogom zastarjelim ‘kramama’ s istoka

18.02.2023. 10:35:00

MODERNIZACIJA

Dugotrajno gomilanje ruske vojske na ukrajinskim granicama eskaliralo je 24. veljače 2022. i već godinu dana – svijet žestoko reagira te na ovaj ili onaj način nameće Rusiji brojne sankcije. Međutim, invazija je ušla u svoju prvu godišnjicu, a kraj sukoba u ovim se trenucima ne nazire.

NATO i Europska unija čvrsto podržavaju sva nastojanja koja vode jačanju sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga, a činjenica je kako i Hrvatska od prvoga dana čini sve što može kako bi pomogla Ukrajini. Ne, čini se kako je novonastala sigurnosna paradigma, između ostalog, dovela i do potreba za  drugačijim poimanjem i smjernom razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske. 

“Spremni smo na još bržu reakciju i prevenciju, kao i još učinkovitije djelovanje u kibernetičkom prostoru koje će Ministarstvo obrane u narednom razdoblju intenzivno razvijati”, kaže nam pouzdan izvor iz MORH-a.

Temeljiti prijelaz na zapadnu tehnologiju i razvoj svih grana HV-a

Poznato je kako se na samim počecima Domovinskog rata raspolagalo tehnikom naslijeđenom od bivše države. Riječ je o platformama koje su kapacitete gradile na oružanim platformama istočne proizvodnje, a koje su danas potpuno zastarjele:

“Banožićev prioritet, upravo zato, temelji se na tranziciji sposobnosti Hrvatske vojske na platformi zapadnog porijekla, što će predstavljati i ostvariti zadane strateške ciljeve definirane još prije 30 godina za vrijeme Domovinskog rata.”

Foto: MORH/ T. Brandt

Projekt koji je svakako privukao najveću pažnju javnosti je nabava  VBA Rafale  što predstavlja najveću investiciju u HV od hrvatskog osamostaljenja.

“Dolazak američkih helikoptera  Black Hawk  dao je zaslutiti kako je Banožićeva ideja da HV ima i novu eskadrilu helikoptera zapadne tehnologije, a uspješno se privodi kraju i izgradnja pripadajućih hangara u vojarni na Lučkom čije je radove ministar nedavno obišao. U kontekstu sustava nadzora i zaštite zračnog prostora uz višenamjenski borbeni avion,  nabavljaju se i radarski sustavi i sustavi protuzračne obrane”,  potvrđuju iz MORH-a .

Krajem prošle godine, podsjećaju, potpisan je Ugovor o  nabavi francuskog raketnog sustava protuzračne obrane kratkog dometa Mistral , u skladu s definiranim prioritetom opremanja Hrvatske vojske sustavom PZO.

“Kako bismo imali integrirani sustav zaštite zračnog prostora Ministarstvo obrane provest će i opremanje Hrvatske vojske protuzračnim sustavom srednjeg dometa. Također ove godine ugovorit ćemo i započeti projekt modernizacije postojećeg radarskog sustava FPS-117 i njegovo opremanje borbenim komunikacijskim sustavom“, rekao je ministar obrane u jednom od svojih nedavnih televizijskih gostovanja.

Osim Hrvatskog ratnog zrakoplovstva jača se i Hrvatska kopnena vojska uvođenjem  američkih oklopnih vozila Bradley , au pripremi je i opremanje s novih  30 oklopnih vozila Patria .

“Ovo opremanje u potpori je ostvarivanja strateškog NATO cilja sposobnosti – srednja pješačka brigada. Vozila će se, po licenci finske Patrie, proizvoditi u domaćim kapacitetima – tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila. Nabavljamo i  nove puškostrojnice te dodatnu količinu VHS pušaka ”, otkriva nam izvor iz ovog resora.

Foto: MORH/ T. Brandt

Ulaže se, kažu, iu Hrvatsku ratnu mornaricu koja u srednjoročnom razdoblju unaprijediti svoje ključne sposobnosti koje se odnose na protupovršinsko, protupodmorničko i protuzračno djelovanje.

“U kontekstu globalnih trendova, Ministarstvo obrane prepoznalo je važnost posjedovanja  kibernetičkih sposobnosti , odnosno sposobnosti obrane od kibernetičkih napada i to kroz ustrojeno Zapovjedništvo za kibernetički prostor koje će u narednom razdoblju dodatno ojačati svoje sposobnosti”, posebno ističe naš sugovornik iz MORH-a.

Privlačenje mladih u Hrvatsku vojsku

Naš portal je već ranije pisao o prijedlogu novog Pravilnika o dragovoljnom vojnom osposobljavanju Ministarstva obrane, točnije o djelu koji se tiče  novčane naknade za ročnike . Umjesto sadašnjeg iznosa koji iznosi 398,40 eura, nova naknada za rokove trebala bi biti uvećana za čak 80 posto, točnija riječ  je o iznosu od 1 400 eura.  Iako s druge strane, tema sve manjeg broja prijavljenih mladih ljudi na dragovoljno vojno osposobljavanje postaje u posljednje vrijeme postala često spominjana medijima, u MORH-u su svjesni niza okolnosti koje je doveo do navedenog no objašnjavajući nam, sustav se modernizira u potpunosti i prilagođava potrebama tržišta rada i
mlađih generacija.

“I dalje smo stava kako je prije svega potrebno podići standard mladih vojnika. Svjesni smo kako novac nije i neće biti osnovni motiv za prijavu na dragovoljno služenje vojnog roka, ali ovime želimo poduprijeti odluku mladog čovjeka koji se odluči pridružiti Hrvatskoj vojsci. Kako smo već i rekli, ipak je riječ o aktivnosti koju prvenstveno morate željeti iu njoj vjerovati pa smatramo da je ovo još jedan poticaj i 'vjetar u leđa' onima koji razmišljaju postati ročnicima.”

Napominju i kako je brojčana veličina od oko 16 tisuća pripadnika Hrvatske vojske u okviru brojčane veličine u proteklih pet godina bez većih odstupanja te kako će se i dalje nastojati poboljšati uvjete života i rada hrvatskih vojnika.

Foto: MORH/ M. Čobanović
Banožiću ključna razmjena iskustva s hrvatskim braniteljima

Izvor iz MORH-a otkriva nam kako je Banožićeva ideja o direktnoj suradnji i razmjeni iskustava s braniteljskom populacijom “više nego jasna”:

“U svojim javnim istupanjima ministar tu suradnju često ističe. Kako nije riječ samo o političkoj poruci koja se poprilično često čuje u javnom prostoru, Banožić je mišljenje o budućim projektima i planovima potražio upravo od članova  Hrvatskog generalskog zbora , a nerijetko razgovara i komunicira s  predstavnicima braniteljskih udruga . Naime, ministar Banožić s predstavnicima Hrvatskog generalskog zbora u Ministarstvu obrane održava i sastanke gdje ih izvještava o nečinjenom te planiranom”.

U kontekstu suradnje s hrvatskim braniteljima, naš sugovornik iz MORH-a podsjeća na “predsjednika  Zorana Milanovića  koji vojne događaje “kreira isključivo po svojim vizijama i željama”:

“Sjećate se kako je središnja proslava povodom 30. obljetnice ustrojavanja Vukova otkazana od strane Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade zbog, kako su naveli, problema s Uredom predsjednika te ogromne količine arogancije i onoga što dolazi od Milanovića? Iako na svečanoj proslavi nije nazočio ni ministar Banožić i unatoč činjenici da ga predsjednik Milanović neosnovano isključuje iz protokolarnih događaja, ministar obrane je u tišini, bez sudjelovanja medija, odao počast poginulim Vukovima. I to tako uvijek čini. Sve ono što danas posjeduje Hrvatska vojska, može zahvaliti upravo hrvatskim braniteljima. Sve ono što je danas Hrvatska, također možemo zahvaliti hrvatskim braniteljima, a Banožić je toga itekako svjestan.”



Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Snježana Vučković/Foto: MORH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.