HVALA TI ZA SLOBODU, ‘TIGRICE’! Jasna (20) je prva poginula braniteljica: Bila je studentica…

05.06.2023. 09:05:00

DAN HRVATSKIH BRANITELJICA

Tijekom Domovinskoga rata Hrvatsku je branilo više od 23.000 braniteljica. Njih 183 su poginule, a 33 se vode kao nestale. Iako su hrvatske heroine većinom još jučer diljem Hrvatske proslavljale svoj dan, službeni Dan hrvatskih braniteljica obilježava se 06. travnja.

Prva žena koja je poginula u Domovinskom ratu Jasna Jakovljević, bila je pripadnica 1. brigade ZNG Tigrovi, a život je izgubila 11. prosinca 1991. godine na Novljanskom bojištu u zapadnoj Slavoniji. Rođena je 18. prosinca 1970. godine u Srednjem Selu u Požeštini, kada je pristupila u obranu Hrvatske bila je studentica, a u trenutku pogibije svega sedam dana dijelilo do proslave 21. rođendana.

Jedina poginula žena sa područja Požeštine

Posmrtno je odlikovana Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Jasna je prva žena poginula kao pripadnica 1. brigade ZNG RH, i jedina poginula žena među poginulim hrvatskim braniteljima sa područja Požeštine.

Nedvojbeno, najteže je bilo braniteljicama Vukovara. U potpunom okruženju i blokadi, brojne su Vukovarke bile prisiljene ostaviti svoje obitelji (a neke i djecu) kako bi u ruke uzele oružje i stale uz bok svojim muškim suborcima. Neke od njih, posvjedočili su heroji tog grada, posramile su muškarce u svojim redovima.

Jedna od njih je pokojna vukovarska heroina i ratnica Vijoleta Antolić koja je nakon svih dobivenih ratnih bitaka, tragično izgubila život u Zagrebu u prometnoj nesreći.

Foto: Kristijan Kro
“Bila je jedina žena u našim redovima… ali kakva žena…”

“Viky nikada nije napuštala liniju niti je linija na kojoj je ona bila ikada ‘procurila’. Napišite i da smo joj se mi, muškarci, neskriveno divili”, kaže Igor Široki koji je kao 18-godišnji pripadnik HOS-a branio Sajmište.

“Bila je jedina žena u HOS-u. Ali, kakva žena… Došla je i rekla da je ostavila dijete jer mora pomoći gradu. Sjećam se, dodala je i kako nema novaca da si kupi oružje pa smo joj dali ‘rumnunjku’. Kad pričamo o Viky, pričamo o ženi u ratu koja se borila tako da bi posramila 99,9 posto muškaraca. Ostala je do zadnjeg trenutka, a mogla je sa sinom otići na sigurno. Preživjela je surov rat i batinjanje u logoru, ali nikada nije bila ogorčena”, potvrđuje Damir Markuš, također pripadnik skupine HOS-ovaca koja je ratovala u Vukovaru.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: facebook

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.