HVIDR-a obilježila 30. godina od osnutka

25.02.2022. 17:11:00

Zajednica županijskih zajednica, udruga i članova Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata obilježila je u petak 30. godišnjicu osnutka, prisjetili su se svih svojih pokojnih suboraca koji su život dali za slobodu Hrvatske, a poslali su i poruku podrške ukrajinskom narodu.

Program obljetnice započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Izaslanstvo predvođeno predsjednikom Josipom Đakićem položilo je vijence kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kod Spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, te na grobu ratnog ministra Gojka Šuška i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Vijence su položili i ispred spomenika HVIDR-e u Božidarevićevoj ulici.

“Danas smo se okupili na groblju kako bi se sjetili naših pokojnih prijatelja i suboraca koji su svoj život dali za slobodu hrvatske domovine. Na današnji dan prije 30 godina osnovana je HVIDRA kao druga ratna organizacija, udruga u Hrvatskoj koja je brinula i skrbila, u to ratno vrijeme, a i danas o potrebama i životu, psihofizičkom zdravlju te pravnim pitanjima naših pripadnika”, rekao je Đakić novinarima.

Dodaje da je HVIDR-a osnovana kao zajednica županijskih zajednica i udruga koja danas broji 35.000 članova, od kojih je aktivnih njih 7500 te koji djeluju u 20 županija i Gradu Zagrebu te imaju 107 gradskih organizacija.

Đakić je najavio da će danas na svečanoj sjednici skromno obilježiti svoj dan, ali će ujedno i donijeti određene odluke o predstojećim aktivnostima udruge.

Suosjećamo s ukrajinskim narodom

Osvrnuo se također i na rusku agresiju na Ukrajinu, poručivši da najoštrije osuđuju invaziju koju je izvela Ruska Federacija na “nedužni ukrajinski narod”.

“Suosjećamo s cjelokupnim ukrajinskim narodom, s našim prijateljima koji su među prvima priznali Hrvatsku. Dajemo im punu potporu, da budu uporni i ustrajni u svojoj obrani, da budu jednaki kao što smo to bili mi u Domovinskom ratu, da unatoč nadmoćnom neprijatelju ne posustanu u svojim nastojanjima da se bore do zadnjega za slobodu i suverenost Ukrajine”, poručio je Đakić.

Naglasio je da su jedinstveni u stavu da je ovo čin jednak onomu koji se dogodio Hrvatskoj u 90-im godinama kada smo bili žrtve velikosrpske agresije.

“Dajemo punu potporu ukrajinskom narodu, njihovoj vojsci i predsjedniku da ustraju u obrani sada napadnutog Kijeva kao i svih pokrajina. Cjelovitost Ukrajine ne smije biti upitna. Pozivamo sve čimbenike u svijetu da budu od aktivne pomoći kako se ne bi dogodio bilo kakav egzodus”, poručio je Đakić.

Izvor: Nacionalno.hr/PDN/Foto:nacionalno

Izvorni autor: Nacionalno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.