HVIDR-a RH obilježila 31. obljetnicu osnutka

24.02.2023. 15:00:00

HVIDR-a RH obilježila je svoju 31. obljetnicu osnutka, što je bila prilika za podsjećanje na ciljeve i vrijednosti koje su utemeljile ovu organizaciju, prenosi Nacionalno.hr. Hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata okupili su se u inicijativi koja je krenula od ranjenika na rehabilitaciji u zagrebačkoj Božidarevićevoj bolnici 25. veljače 1992. godine. Osnivačka skupština Udruge održana je 25. travnja iste godine u Zagrebu.

Glavni cilj HVIDR-a RH je socijalna i pravna zaštita hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata i promicanje, razvitak i unaprjeđenje vrijednosti Domovinskog rata, kao i njegovih žrtava. Udruga aktivno djeluje na području branitelja i stradalnika, ljudskih prava i socijalne djelatnosti, te kroz nacionalnu organizaciju 130 kvalitetnih i održivih udruga članica doprinosi osnaživanju udruga kroz informiranje, edukaciju i poticanje pozitivnih društvenih promjena.

Od svog osnutka HVIDR-a RH je bila najveća krovna udruga koja okuplja hrvatske ratne vojne invalide Domovinskog rata RH, radeći kontinuirano na aktivnostima u svrhu psihološkog i socijalnog osnaživanja svojih članova. Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata – SŠNIDOR, koje je prvi puta održano 1993. godine, važna je aktivnost koja se kontinuirano održava i koja čuva tradiciju.

Povodom 31. obljetnice osnutka HVIDR-a RH, delegacija predvođena predsjednikom Josipom Đakićem, položila je vijence i zapalila svijeće u spomen svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata kod Spomenika Glasa hrvatske žrtve – Zid boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu ratnog ministra obrane Gojka Šuška, te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Delegacija je također zapalila svijeće i položila vijenac ispred Spomenika HVIDR-a RH u Božidarevićevoj ulici u Zagrebu.

Izvor: Nacionalno.hr/PDN/Foto:nacionalno

Izvorni autor: PDN/Nacionalno/HVIDR-a RH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.