HZJZ: Porast broja zaraženih gripom

23.03.2022. 21:22:00

U posljednja tri tjedna broj oboljelih od gripe raste tako da je prošloga tjedna zabilježeno rekordnih 355 novooboljelih, a ovosezonska gripa odnijela je u Hrvatskoj i jedna život, doznaje se u srijedu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Za razliku od prošle godine, kada uopće nije bilo gripe u Hrvatskoj, u ožujku ove godine evidentira se sve više slučajeva, a do sada je detektirano i 25 slučajeva tzv. flurone, kombinacije infekcija gripe i koronavirusa.

Zabilježen je i jedna smrtni slučaj nakon zaraze virusom gripe i to na samom početku sezone u listopadu prošle godine. HZJZ-u su do sada prijavljena i 192 slučaja hospitalizacije zaraženih, izjavila je Hini dežurna epidemiologinja Diana Mayer (HZJZ).

U Nacionalnom referentnom labratoriju za gripu, virus gripe je od početka sezone potvrđen u ukupno u 1358 uzoraka, od kojih je najveći broj (355) potvrđen u 11. tjednu (14.-20. ožujka).

U cirkulaciji dominira virus gripe A, i to H3N2 koji čini 96,6 posto svih tipiziranih uzoraka. Riječ je o soju koji je bio sastavni dio cjepiva protiv gripe za sezonu 2021/2022.

Mayer kaže da je pojava tipa B virusa gripe ove sezone samo sporadična, te nije uopće dokazan u laboratorijima.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo očekuju da će broj zaraza virusom gripe rasti i u sljedeća dva tjedna, a nakon toga očekuju pad s obzirom na toplije vrijeme i sezonsku pojavnost infekcije.

Izvor: Politika Plus/Foto:politikaplus.com

Izvorni autor: PolitikaPlus/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.