HZMO najavio da od utorka kreće jednokratna isplata novčane pomoći za umirovljenike; čak i one blokirane

21.03.2023. 15:21:00

Jednokratnu novčanu pomoć radi ublažavanja posljedica rasta troškova života od utorka će dobit 15.223 umirovljenika, uključujući one kojima se uz hrvatsku mirovinu isplaćuje i mirovina iz inozemstva, priopćio je u ponedjeljak Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). 

Jednokratna novčana pomoć bit će isplaćena korisnicima koji primaju mirovinu iz inozemstva (uz onu koju su ostvarili u Hrvatskoj) i onima koji spomenutu pomoć nisu dobili u prosincu prošle godine, iako imaju navršenih razdoblja osiguranja u inozemstvu. 

Za isplatu jednokratne novčane pomoći u ožujku izdvojeno je 1.447.729 eura iz državnog proračuna.

Osim njih, pomoć radi ublažavanja posljedica inflacije dobit će umirovljenici koji su do kraja prošle godine ostvarili pravo na hrvatsku mirovinu.

Navedeni korisnici bili su obvezni do 28. veljače HZMO-u dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine za prosinac 2022. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu (u slučaju korisnika koji su u prethodnoj godini ostvarili hrvatsku mirovinu).

Portal Direktno poslao je dodatni upit HZMO-u kako bi saznali hoće li jednokratnu pomoć primiti i umirovljenici s blokiranim računima. 

''U skladu s Odlukom o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života Vlade RH od 22. prosinca 2022., jednokratno novčano primanje ne može biti predmet ovrhe. HZMO u situaciji koju navodite sredstva isplaćuje na zaštićeni račun'', poručili su u odgovoru na naš upit. 

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: lč/kkž/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.