I ovo je Željko Sačić, umirovljeni general, hrvatski branitelj, političar …..

08.01.2023. 10:26:00

Brojni političari, neki od njih i hrvatski branitelji u mirovini imaju brojne vrste hobija, kažimo zanimaciju, u trenutcima kad ne znaju “što bi sa sobom”, kad ne razmišljaju o političkim nadmudrivanjima ili koje kakvim strateškim planovima za budućnost.

Neki su svoj smisao korištenja slobodnog vremena, ili hobija pronašli u vozikanju jahtama, jureći nabrijanim “motornim pilama ” na dva ili četiri kotača, neki u skupljanu trofeja ubijenih životinja, dok su se neki od njih posvetili nečem, sasvim drugom, nekim poslovima koji njih ali i njihove najbliže čine sretnim, njihovo slobodno vrijeme čini opuštajućim, i nadasve sretnim.

Jedan od njih, zasigurno jedan od najpoznatiji, ratnik, branitelj, danas političar, Željko Sačić. On s ponosom otkriva što ga čini sretnim da kad se nakon povratka kući iz vrućih Saborskih klupa posveti onom što voli, što ga čini zadovoljnim, piše Nacionalno.hr.

Osim što je Željko Sačić poznat i po svojoj ljubavi prema proizvodnji vrhunskog vina, njegova je “ljubav” i kuhanje. I to ne bilo kakvo kuhanje, jer Sačić je pravi majstor u “razvlačenju tijesta”, spremanju raznih vrsta kolača.

Otkrio je to javnosti preko društvene mreže Facebook, ponosno pokazujući kako “vitla”, razvlači tijesto za, kako kaže “zagorske štruklje”.

Evo kakoje to opisao :

Gotovo svatko od nas muskaraca, (posebno vojnika, branitelja, ratnika), zna sam za sebe ( ili i za druge) spremiti neko jelo ; roštilj, gulaš, juhu, nesto ispod peke..neki cak znaju i nesto na raznju..nesto ispec u pečnici, ..svinjetinu, pile, patku i sl. A neki to neznaju.. samo narezat kruh, hehe..

Medutim, rijetki od nas se upustaju( radi zelje, potrebe ili samo iz razonode, dokazanog opustanja, ” lijecenja stresa”) u – pecenje kolaca ( palacinke ne racunam!).

Tako sam i ja , naucio ( od supruge mi, tete Mice, sogorice Katice i drugih ” gazdarica” ) dobro umjesiti i ispeci nekoliko vrsta kolaca..i to :

– od pazljivo umijesanog dizanog tijesta, vrlo komplicirane , filom nadjevene ” savijace”..orehnjace, makovnjace, klipića, buhtli.. . S njima je sve izazov..od samog tijesta..cekanje da se ” nadigne” …spremanje file,…razvlacenja , nedjevanja, savijanja..i konacno samog pecenja, ali i ” hladenja”.. jer je i to vazno za izgled orehnjace !

– prilicno brzo sam naucio spremati i ispeci domaci, prigorsko, podsljemenski, markusevecki slatki specijalitet – ” tienku gibanicu” !
– malo mi je teze bilo nauciti spremit i ispec ” londonere”.(ali, jako su mi ukusni..)

– no, najteze mi i najkompliciranije bilo ( i jos uvijek jest) spremit, umijesit i razvuc tijesto za – ” zagorske struklje”..To zmirecki mogu napraviti samo nase mame, bake, sestrice, sogorice,nase drage tete, strine , ujne , supruge. Medutim, nama, priucenim kuhar slasticar ” rekreativcima”, to bas i neide svaki put od ruke.

Ali, sa opetovanim pokusajima, cini mi se da sam i oko toga poprilicno ” pohvatao sve konce”..(bar po iskazanim dojmovima ukucana ..hehe..sve sto spremim oni – popapaju..(jao, valjda ne blefiraju!)… )

Uglavnom kolege, suborci, muskarci, ..ako vas to interesira, veseli – pecite kolace..Opustajuce je…i korisno za vase ukucane . Posebno meni, nakon povratka kuci iz Hrvatskog sabora !!

Izvor: Nacionalno.hr/PDN/Foto:nacionalno/FB/Željko Sačić

Izvorni autor: PDN/Nacionalno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.