I Vlada i veledrogerije u šah-mat poziciji. Drže svoju stranu i ne popuštaju

09.04.2021. 22:10:00

Problem duga veledrogerija se nastavlja. I Vlada i veledrogerije u šah-mat poziciji drže svoju stranu i ne popuštaju. Veledrogerije ne žele ni čuti za isplatu dijela duga manjeg od 3,5 milijardi kuna, a Vlada, ne odstupa od svojih pozicija. Do sada je, isplatila oko 900 milijuna kuna. Svi očekuju sljedeće poteze, a najviše ispaštaju bolesnici.

Dvjesto je tisuća razloga zbog kojih bi se veledrogerije i Vlada, čim prije trebali dogovoriti oko plaćanja dijela duga veledrogerijama i isporuke lijekova hrvatskim bolnicama. Toliko u ovom trenutku u Hrvatskoj ima onkoloških bolesnika kojima počinje nedostajati lijekova.

“Ovo što se sad dešava, mislim da je za ove pacijente o kojima govorimo, to je strašan problem. Sutra ako to eskalira, neopskrba ili nepravovremena opskrba lijekova za ove najteže bolesnike, njima je život direktno ugrožen”, ističe Amara Trgo, predsjednica Udruge leukemija i limfomi Split.

Apel stiže i iz Udruge hrvatskih pacijenata.

“Nemojte raditi cirkus ovaj koji je već desetak godina s nama oboljelima. Molimo vas, dogovorite se, molimo vas, poštujte hrvatske zakone, molimo vas, pri vašoj svakoj odluci neka su teško oboljeli na prvom mjestu, a onda će biti svi zadovoljni”, apelirao je Mario Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata.

Dug više od 5,5 milijardi kuna

S današnjim danom dugovi veledrogerijama iznose više od 5,5 milijardi kuna, 900 milijuna kuna manje nego je to bilo prošlog tjedna kada je Vlada taj iznos uplatila veledrogerijama.

“Predstavnici veledrogerija su me pred nekoliko trenutaka izvjestili da će od danas normalizirati opskrbu lijekovima hrvatskih bolnica. Međutim, to naravno ne znači da smo problem riješili, svjesni smo istog, to samo znači da ćemo nastaviti razgovarati”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Medika je naplatila cirka 200, 220 milijuna kuna, platili smo to dobavljačima, dobavljači su nam pustili dio robe. Taj dio robe smo mi danas pustili svim bolnicama koje su to danas naručile”, rekao je Jasminko Herceg, direktor Medika d.d.

Jedna od njih je i splitska bolnica.

“U zadnja dva dana došlo je do nestašice određenih pametnih lijekova koji su potrebni za liječenje onkoloških bolesnika, međutim na sreću i na zadovoljstvo svih nas, od jutros je počeo dotok materijala i tih lijekova i, evo, upravo se iskrcavaju i upravo ih zaprimamo”, kazala je Marija Stipić, voditeljica ljekarne KBC Split.

Razgovori se nastavljaju

Premijer poručuje – razgovori s veledrogerijama se nastavljaju, pronaći ćemo način normalnog funkcioniranja zdravstvenog sustava, a dio obveze prema veledrogerijama sanirat će se kroz skori rebalansa proračuna.

“Ja ne vidim tu, osim pojedinim tu ovako publiciranih detalja da imamo nekakav sistemski problem. On ne postoji trenutno”, kazao je Andrej Plenković.

“Evidentno je da se radi o nečemu što je sistemsko, evidentno je da se radi o nečemu što je trajno, a razlog zbog čega se taj dug generira, zbog čega kontinuirano dolazimo u istu situaciju je u tome što Vlada odbija ili nezna provesti reformu zdravstva”, uzvratio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Pacijenti poručuju – osnovno ljudsko pravo i ustavno pravo je pravo na zdravlje.

“Dakle, to je neotuđivo pravo svakog građanina u ovoj državi, a država je, državna tijela su ta koja trebaju stvoriti logistiku, da bi se to prvo ostvarilo”, ističe Amara Trgo.

Isplaćenih 900 milijuna kuna, kažu iz veledrogerija, nije dostatno da se uspostavi normalan lanac opskrbe. Zbog blokade dobavljača lijekova trenutno nema ni njihovim policama. Novi krug razgovora očekuje se 14. travnja u 14 sati.

Izvor: n1/ Foto:: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Izvorni autor: N1

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.