IDE PO PLENKOVIĆA, ODLUČILA JE! HDZ-ovci u panici zbog Josipe Rimac: U crnoj teki su ministri, stranački kapitalci i poduzetnici bliski stranci

24.01.2023. 15:05:00

Pomalo je, kako to već najčešće biva, u zaborav otišla afera koja je uzdrmala HDZ i vladajuću koaliciju Andreja Plenkovića.

Bivša HDZ-ova državna tajnica Josipa Rimac kao “predvodnica” afere vjetroelektrane nakon iskakanja iz medijske paštete polako je nestala sa svjetala reflektora i dobila priliku da iza zavjese sprema svoju obranu.

No, ne bi to bilo to da HDZ-ova afera ne izazove bitke unutar te stranke pa je i ovoga puta glavna antagonistica priče, kažu upućeni izvori, odlučila sa sobom povući brojne moćne stranačke kolege i poduzetničke ortake kako bi se osvetila što su je pustili u naručje istražnih organa.

Stigla maca na vratanca

Ovaj bi slučaj uskoro trebao doći pred sud, a nakon što je protiv bivše kninske gradonačelnica Rimac i ostalih visokopozicioniranih dužnosnika koje je angažirala za ‘pomoć’ oko projekta Krš-Pađene USKOK podigao optužnicu. Podsjećamo, Rimac i njezina kolegica iz Vlade RH, tadašnja Plenkovićeva ministrica Gabrijela Žalac, za investitora u vjetropark lobirale su i kod samog premijera, a sada se doznaje da će optužnica to i potvrditi.

Rimac je, navode to više izvora, u popisu ljudi koje je kontaktirala oko procesa koji se danas smatra aferom navela i ime Andreja Plenkovića te odlučila ići na sve ili ništa te udariti direktno u sam vrh stranke, iako je poznato da HDZ i Plenković vrlo dobro kontroliraju sve stupove države koliko god premijer to opovrgavao.

Naš izvor iz stranke rekao nam je kako su svjesni svega što se može dogoditi u ovom sudskom postupku te će morati ozbiljno reagirati kad sve izađe u javnost. “Ona je, vjerujem, čvrstog stava da će učiniti sve da zaštiti koliko je moguće više sebe. Takva je bila oduvijek. Mene uopće ne čude napisi da je Rimac sada odlučila “umočiti”, kako kažete, i premijera”, govori nam naš sugovornik, pa dodaje kako je i sama Rimac svjesna da u HDZ-u dobro znaju koliko ju je vrh stranke zadužio i pomogao joj na putu do moći te da će i o tome morati voditi računa.

Kninska kraljica razvila mrežu

A o kome se zapravo radi? Ova je bivša državna tajnica i kninska gradonačelnica danas zapravo na slobodi, a poznato je da je slavu i moć stekla upravo u kraljevskome Kninu gdje su je i prozvali “kninskom kraljicom”. HDZ-ovci su nam potvrdili da joj je vrata slave otvorio bivši šef Tomislav Karamarko. Rimac je izabrana za direktoricu njegove izborne kampanje iako rezultati tada nisu ispunili očekivanja i njezin kandidat nije postao premijer. Već ju je 2014. godine istraživao USKOK zbog sumnji da je zloupotrebom političke moći osigurala protuzakonito vlasništvo nad stanom u Kninu i tako oštetila državu za 548.000 kuna. Prema novijim saznanjima, i ta istraga traje i dalje.

Kninska je kraljica za sebe govorila kako dolazi iz tipične je dalmatinske radničke obitelji. Otac je kruh zarađivao u tuđini, a majka se posvetila njoj i njezinim četirima sestrama. Otac se povratkom u domovinu posvetio poljoprivredi. Već se tijekom srednje škole Josipa se uključila u rad Crvenog križa u Kninu, a u svibnju 2000. godine postala je njegova najmlađa ravnateljica u povijesti.

To je pomoglo da uđe u HDZ-ove ogranke na lokalnoj i nacionalnoj razini, a 2005. sa samo 25 godina postala je gradonačelnicom Knina i ostalo je, kako se kaže, povijest.
Derneci do ranih jutarnjih sati

Dobro su znana njezina druženja sa svim bitnim imenima koja su posjećivala taj siromašni kraj potencijalan za rast i napredak, njezini derneci do ranih jutarnjih sati uz srpsku folk glazbu kao i luksuzan život na visokoj nozi. A njezine afere, smatra USKOK,  pravi su mračni tunel korupcije HDZ-a jer je jako dobro povezana bila i s bivšim ministrima, stranačkim kapitalcima i poduzetnicima bliskim HDZ-u. To je razlog zbog kojega u stranačkim prostorijama ni ovih dana nije mirno te vlada blaga zabrinutost činjenicom da ovaj slučaj može vezati i druge afere zbog kojih je odstupilo nekoliko Plenkovićevih najbližih suradnika.

Tjedni provedeni u Remetincu ovoj su bivšoj političarki koju su mnogi smatrali ‘fatalnom crnkom’ jako teško pali i iz hladne ćelije izašla je vidno mršavija i pomalo ispijena, znajući da težak period za nju nije okončao te će se nastaviti ovih dana. ‘Osveta se servira hladna’, poznata je uzrečica koja dobro opisuje ono što bi Josipa Rimac mogla dati bivšim stranačkim kolegama zbog toga što su joj priuštili hladnu ćeliju i “nakon janjetine i dobrog vina” siromašnu zatvorsku kuhinju.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.