Identificirani posmrtni ostaci žrtve iz Domovinskog rata

09.10.2019. 19:39:00

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, u srijedu, 9. listopada 2019., na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu identificirani su posmrtni ostaci jedne osobe nestale u Domovinskom ratu.

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, u srijedu 9. listopada 2019., provedena je završna identifikacija posmrtnih ostataka. Identifikaciji je nazočio pomoćnik ministra nadležan za Upravu za zatočene i nestale Stjepan Sučić. 

Na završnu identifikaciju pozvane obitelji sedam (7) osoba čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNA:  tri (3) hrvatska branitelja, tri (3) civila te jedne osobe izvan mandata Uprave za zatočene i nestale. Identifikaciji su se odazvale tri (3) pozvane obitelji, pri čemu dvije (2) obitelji nisu prihvatile nalaze metode analize DNA te su identificirani posmrtni ostaci jedne osobe, civila, s područja Baćina koji je nasilno odveden u rujnu 1991. godine, a čiji su posmrtni ostaci ekshumirani 1996. godine iz masovne grobnice „Višnjički bok“ u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Pomoćnik ministra Sučić, izražavajući sućut obitelji danas identificirane osobe, istaknuo je predanost nadležnih tijela Republike Hrvatske, predvođenih Upravom za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, u rješavanju ovoga prioritetnog humanitarnog pitanja. Istaknuo je kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja u ovom mandatu intenziviralo aktivnosti u svim segmentima potrage za nestalim osobama.

Također, pomoćnik Sučić podsjetio je kako su iz 150 masovnih, više stotina pojedinačnih grobnica te asanacijskih, ekshumirani posmrtni ostaci 5.167 žrtava od kojih su identificirani i predani obiteljima posmrtni ostaci 1.853 osobe.

Budući da Republika Hrvatska, putem Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, još traga za 1.479 nestalih osoba te posmrtnim ostacima 411 poginulih osoba, što ukupno čini 1.890 neriješenih slučajeva iz Domovinskoga rata, pomoćnik ministra Sučić je i ovom prilikom uputio apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba, da svoja saznanja podijele s Upravom za zatočene i nestale.

Izvor: MHB

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.