IGOR TABAK: “Banožić o svom resoru ne zna gotovo ništa i blokira ozbiljan komad države”

17.12.2021. 19:53:00

Vojni analitičar Igor Tabak bio je gost Newsrooma i komentirao je sukob između predsjednika Republike Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića.

Osvrnuo se na informaciju koja se danas pojavila u medijima, a to je da načelnik Glavnog stožera Robert Hranj nije otputovao u posjet Kosovu s Banožićem.

“S jedne strane ne treba zaboraviti da i taj odlazak na Kosovo je navrat nanos priređen ne bi li se ondje osvanulo prije predsjednika i njegove delegacije. Čulo se od samog ministra da on s vrhovnim zapovjednikom oružanih snaga praktički ne komunicira već dugo. Osim toga čulo se da niti s načelnikom Glavnog stožera ne komunicira nego tek reda radi koliko je zakonski najnužnije potrebno ima komunikaciju s kabinetom načelnika”, rekao je.

Izvor : N1

Takvi su odnosi neprihvatljivi u sustavu kao što je hrvatski, napominje.

“Sustav je u Hrvatskoj ustrojen da počiva na jednoj suradnji, da počiva na jednom neprekidnom dogovaranju i operativnim kompromisima. Ovo je situaciju kakvu Hrvatska dosad nije vidjela i to je meni potpuno neshvatljivo kako na takav način ministar uopće može funkcionirati, a onda samim time Vlada ima ozbiljan hendikep i problem”, kaže.

Tabak napominje da to nije način na koji normalne države funkcioniraju.

“Načelnik Glavnog stožera je prvi čovjek vojske i on je vojni savjetnik i predsjednika Republike i ministra obrane. To je jedna situacija za koju u normalnoj državi se ne bi dogodilo da traje, to je prvo i osnovno na štetu samo obrambenog resora, a s druge strane na štetu oružanih snaga. Ta situacija da jedan ministar o svom resoru gotovo da ne zna ništa i blokira jedan ozbiljan komad države, vodeći u nečije tuđe ime politički rat koji naravno da ne može dobiti.  Ova cijela situacije je nevjerojatno neugodna i ne mogu si objasniti zašto to toliko dugo traje”, smatra analitičar.

Izvor: n1/ Foto: PIXSELL

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.