IGRA SEZONU KARIJERE Odlaskom Ademija Dinamo će dobiti novog lidera, a jedan igrač ima sve da bude šef, čak i bez trake na ruci

08.03.2023. 08:50:00

Realno je očekivati da će srušiti svoj rekord i u golovima i u asistencijama
  

Bruno Petković igra dojmljivo, u svom stilu atraktivno i za momčad korisno. Kad je u ljeto 2018. godine stigao u Dinamo, šarmirao je publiku i stručnjake. Izbornik Zlatko Dalić dao mu je u ožujku 2019. šansu u reprezentaciji, u tih godinu i pol, do kraja 2019. godine, igrao je najbolji nogomet u karijeri. Po uvjerljivosti na terenu, moći i prikaznoj kvaliteti. No, u tekućoj sezoni na dobrom je putu da mu brojke budu više nego ikad, čudo bi se trebalo dogoditi da ne završi tako. Upravo su cifre pogodaka i asistencija ono što su mu mnogi najviše stavljali na dušu, očekujući od njega kao centarfora jače individualne statistike. Činjenica jest da se u Dinamu po tom pitanju drži na sličnoj razini već petu sezonu, a sad ima šansu da ode korak dalje.

Svatko pamti svoje doživljaje hrvatskih medalja na velikim natjecanjima, utakmica, golova, šokova i pobjeda. Za autora ovog teksta Petkovićev pogodak Brazilu bio je vrhunac Mundijala u Kataru, najemotivniji i najsretniji trenutak, kao gol Marija Mandžukića engleskoj vrsti u polufinalu 2018. godine. Iako ga je okrunio tek prolaz na “penale”.

- Teško da i mogu zabiti važniji gol - kazao je prilikom dodjele nagrade Vatrenima za najbolju momčad godine.

 

Prema top dometu

To je bilo i izbavljenje, u času kad je vrijeme curilo, a Brazil vodio, ali i ostvarenje jer taj pogodak fundament je kasnije medalje. U sezoni u kojoj je postigao gol života za uspjeh karijere, Petković ide prema svom najboljem ligaškom dometu. U 20 igranih utakmica, od čega je u 10 startao i u prosjeku ima 57 minuta po nastupu, dao je devet golova i dodao šest asistencija. U zbroju je u HNL-u drugi do Marka Livaje, koji je na 16 pogodaka i osam asistencija. No, njegova igra uvijek je bila više od brojki. On je “devetka” koja manje gleda vrata nego drugi na toj poziciji, uživa biti “mantinela” koja će razigrati momčad, luka za “modre brodice” koje se vrte oko njega, a on ih poslužuje, nalijeva gorivom i dalje rute putovanja na užas suparničkih obrana. Međutim, kad pogodi, često to bude atraktivno, kao u nedjelju protiv Osijeka iz slobodnog udaraca. Pomogao je i suparnik zaboravivši na Brozovićev patent. Lopta je ušla u vrata ispod živog zida, a tamo nikoga nije bilo...

Europski protagonist

Arijan Ademi sprema se u Kinu, a on za Modre nije samo veznjak i čovjek s vrpcom, nego puno više od toga. Kapetan u punom smislu riječi i vođa na terenu, igrač koji će povući kad je najvažnije i ako vidi da je momčadi najteže. Držat će atmosferu u ekipi, biti primjer i uzor mladima, Dinamov čvrsti temelj dominacije u domaćem prvenstvu i protagonist najvećih europskih dometa. Mnogi se ovih dana pitaju tko će biti novi lider na travnjaku i svlačionici, tko će se prometnuti u “Ademija”. Bruno Petković bi mogao biti taj. Rejtingom u ekipi, statusom reprezentativca, iskustvom, karizmom i igračkom važnošću, ima potencijale i kvalifikacije da bude sljedeći šef ekipe. I igre. Drugi kapetan nakon Ademija je Dominik Livaković, njegova će, pretpostavljamo, biti vrpca, ali on je vratar, a Petković može biti vođa u igri, u polju, i bez “trake” na ruci. Danas nismo u prilici niti špekulirati što će donijeti ljetna tržnica i tko će ući u modrom dresu u sljedeću sezonu, no nije isključeno da postane i formalni kapetan. Što nikad nije bio, od starta utakmice, otkako je u plavom dresu.

 
  

U sezoni 2018./19. dao je devet golova u HNL-u, sve skupa 12 pogodaka i 10 asistencija, sezonu potom sedam golova u domaćem prvenstvu, zajedno 13 golova i 12 asistencija. Na to je u sezoni 2020./21. imao u ligi devet pogodaka i devet asistencija, skupa 14 golova i 11 dodavanja za pogodak.

Prigoda je napretek

U sezoni 2021./22. dao je 7 golova u prvenstvu, sve zajedno 11 golova i pet asistencija. U tekućoj je uz devet pogodaka i sedam asistencija u prvenstvu dodao i četiri gola u Ligi prvaka, od toga tri u kvalifikacijama, ukupno ima 13 točnih hitaca u metu i devet asistencija, te mu malo nedostaje da postavi nove apsolutne rekorde. Do kraja prvenstva Dinamo igra još 13 utakmica i u polufinalu je Kupa. Vremena i prigoda je napretek.

Vrh u Petkovićevoj karijeri, ne samo u Dinamu, iznosi 14 golova i 12 asistencija. Dakle, ostalo mu je da dvaput zatrese mrežu i u četiri navrata namjesti gol suigračima kako bi postavio svoje najbolje domete. Nakon stanke zbog ozljede raspoložen je za igru, nastavi li tako to ne bi trebao biti probleme. Tako će sezonu 2022./23. pamtiti kao zlatnu eru karijere.

Izvor: sportske.hr/Foto: Screenshot HRT

Izvorni autor: Dražen Antolić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.