Ilija Vincetić: Status hrvatskog branitelja se ne stječe danas, on se stjecao u Domovinskom ratu

18.03.2021. 12:45:00

Jučer je u Saboru održana rasprava o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji kojim izmjenama predlagatelj (Vlada RH) želi, među ostalim,  pojednostaviti i ubrzati proceduru prilikom stjecanja  statusa hrvatskog  branitelja i statusa hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, za one osobe koje to do sada nisu uspijele regulirati. 

Rasprava o navedenom zakonskom prijedlogu, kao i uvijek kada su ratni veterani na dnevnom redu, bila je vrlo  žustra, a  istu nam je prokomentirao poznati  zadarski branitelj,  dragovoljac Domovinskog rata i umrovljeni brigadir Hrvatske vojske Iliju Vincetića, koji   je tom prilikom naveo sljedeće:   

"Jučer se u Saboru odvijala zanimljiva rasprava o izmjenama Zakona o pravima branitelja.
Sve manje hrvatskih.
Većina govornika nije propustila "očešati" se o broj od oko 6000 novoregistriranih branitelja, pa čak i oni od kojih bi se očekivalo da, bar kada su branitelji u pitanju, mogu zatomiti svoje osobne ili stranačke ambicije i politikanstvo.
Sve više zastupnika se u "vjerodostojnosti" pridružuje HDZ-u.
Ne, nemam namjeru braniti Tomu Medveda ni HDZ, to je (nakon izdaje nacionalnih interesa i Hrvata i Hrvatske) nemoguća misija, no, moram postaviti pitanje:-"Jesu li bitniji branitelji i njihova prava ili vaše taštine, politikanstvo, loša gluma, ispraznosti"?
Jedna od najvrijednijih novina u ovom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja je vraćanje prava na priznavanje statusa hrvatskog branitelja iz DR koje je Jadranka Kosor ograničila na 31. prosinca 2005.
Sve dok postoji 1 (jedan) hrvatski branitelj kojemu nije priznat status, ne bi se smjelo zakonom ograničavati priznavanje tog statusa.
Da se razumijemo, status hrvatskog branitelja se ne stječe danas, on se stjecao u DR.
I jednom stečen, isko "nekonzumiran", ne može zastarjeti!
Nesposobna država i njeni korumpirani službenici, u nemogućnosti spriječiti anomalije koje su uzele maha, (kao spasonosnom rješenju) pribjegla je vremenskom ograničavanju prava na podnošenje zahtjeva!!
Za što?
Za status koji je ostvaren, a propustom države, odnosno MORH-a, nije evidentiran.
Vrlo često se može čuti olako izrečena "osuda":-"Sam/a je kriv/a, što je čekao/la do sada".
Sudjelovanje u DR je činjenica koja je morala biti evidentirana u evidencijama koje se vode po službenoj dužnosti.
I branitelj nema što "tražiti"!
Ako je stvarno sudjelovao u DR a nema ga u evidenciji, netko mora odgovarati.
Zašto?
Zato što su oni koji nisu radili svoj posao SVI ostvarili i statuse i prava, iako su sjedili u udobnim foteljama, grijanim uredima, dok su branitelji krvarili i smrzavali se na terenu.
I umjesto da se inzistira na rasčišćavanju kriminala u MUP-, MORH-u, Ministarstvu branitelja, perjanice i zaštitnici braniteljske populacije u Saboru napadaju branitelje koji "još nisu ostvarili svoj status".
Nerad, nered i kriminal u ministarstvima ih ne zanima!!
Samo jedan primjer (koji, na žalost, nije izuzetak, nego pravilo), zorno ocrtava stanje u "institucijama" i olako prelaženje preko anomalija koje su - usustavljene.
Tomo Bogović, osuđeni kriminalac, dugogodišnji načelnik pravne uprave u ministarstvu hrvatskih branitelja.
Čovjek koji je sebi lažirao dokumentaciju a hrvatske branitelje godinama mrcvario, iživljavao se na njima i mnoge otjerao u ...
Dogodi se!
Ne može se baš sve ...!
Točno.
No, je li nakon okrivanja njegove "rabote" (a prije toga je bilo na tisuće pritužbi, prigovora, žalbi) bilo normalno provesti reviziju svih dokumenata koje je imenovani kreirao ili potpisao.
Ili bar preispitati navode iz brojnih žalbi?
Za institucije ne.
Njemu je dokazan kriminal, zlouporaba položaja i ovlasti, krivotvorenje, i osuđen je, ali njegova djela kojima je nanio štetu brojnim braniteljima su zakonita.
Nije bolje (kada je odnos prema hrvatskim braniteljima) ni u MUP-u, MORH-u.
Nitko se nije spreman uhvatiti u koštac s anomalijama, onima koji su krivotvorenjem statusne ili lažne medicinske dokumentacije ostvarili prav, ali se diže prašina kada ljudi koji su "zaboravljeni", izbrisani, prešućeni, ... nastoje dokazati istinu i ispraviti greške onih koji su primali plaću baš za to da se takvi propusti ne bi dogodili.
Do kada?
Do kada će nas zabavljeti lašci, opsjenari, politikant,...?"

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge hrvatskih branitelja RH / Portal Dnevnih Novosti.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Izvor: PDN/Foto: fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor: