Imamo 108 novih slučajeva. Umrle su još dvije osobe

22.07.2020. 14:24:00

Informacije Stožera civilne zaštite RH

U 14 sati počela je konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite na kojoj su objavljeni najnoviji podaci o koronavirusu u Hrvatskoj. Prema podacima s presice, u posljednja 24 sata potvrđeno je 108 novih slučajeva zaraze. “Danas je 149. dan od pojave koronavirusa u RH. Broj trenutno aktivnih slučajeva je 1127. U protekla 24 sata testirano je 1270 osoba, a pozitivnih je 4,24 posto. Imamo dvije umrle muške osobe u KBC-u osijek”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

„Novih žarišta nema, a najveći broj oboljelih je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 40. Više od pola tih slučajeva povezano je s vjenčanjem u jednom selu, i nekoliko većih okupljanja u posljednjih nekoliko dana. Nešto je veći broj i u Istri, ali većina su kontakti ranije oboljelih. Imaju i jednog oboljelog turista, mada je turista u ukupnoj populaciji zaraženih vrlo malo.

Velika okupljanja su problem, preko 200 novih je s vjenčanja, a stotinjak s krizmi, proslava matura i sličnih događanja. S noćnim klubovima povezano je malo više od 100 oboljelih u zadnjem valu epidemije“, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Capak je demantirao vijest da je u njegovoj obitelji bilo vjenčanja. „Dvije moje kćeri su udane, a najmlađa kćer je studentica. Nitko u mojoj bližoj ili široj obitelji ove godine nije imao vjenčanje“, kazao je Capak.

Još nema novih mjera za svadbe

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odgovorio je na pitanje o tome hoće li biti novih mjera za vjenčanja. “Nismo zadovoljni brojkama, iako je situacija epidemiološki pod kontrolom. Danas je polovica zaraženih vezana uz svadbe i druga velika okupljanja. Ima dosta takvih događaja tjedno, ali mi smo odlučili i dalje pratiti situaciju. Ako budemo donositi mjere, bit će oštrije od onoga što se najavljuje. Zasad računamo na svijest organizatora takvih događanja, jer to je jedini način sa spustimo broj novooboljelih. Smatramo da ne bi bilo pošteno kazniti one koji se pridržavaju mjera na način da mijenjaju životne planove”, kazao je ministar.

„Moramo se pripremati za jesen i početak nove školske godine. Sutra će biti izglasano povjerenje novoj vladi, i sigurno je da ćemo učiniti sve da dođemo do najboljih rješenja kako bi brojke počele padati“, dodao je Božinović. “Nije nas iznenadio porast broja oboljelih u Vukovarsko-srijemskoj, kao ni u Istarskoj županiji. Rekli smo da ćemo žarišta gasiti kako se pojavljuju, i vjerojatno iz njih možemo očekivati još slučajeva. Nove mjere ćemo donijeti ako se pojave nova žarišta i ako epidemiolozi neće moći pohvatati kontakte. U tom slučaju donijet ćemo nove, jasnije mjere”, rekao je Božinović.

Izvor: Telegram.hr/Foto: N1/Screenshot

Izvorni autor: Vedran Vrabec

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.