“Imamo najnižu cijenu svinjetine u EU, a uvozimo je iz Njemačke. Tko je tu lud?”

11.09.2022. 11:45:00

U Točki na tjedan razgovaramo o utjecaju Vladinih mjera, posebno onih o ograničenju cijena mesa, na proizvođače svinjskog i goveđeg mesa koji su i prije ove mjere upozoravali da su na rubu bankrota. Gosti TNT-a su Zvonko Širjan (Udruga Baby Beef) i Krešimir Kuterovac (Hrvatska udruga proizvođača svinja).

“Ova cijena od 24,99 izgleda mi kao da je izašla iz marketinga trgovačkih lanaca. Vidi se da nije bilo nikakve tržišne logike niti kalkulacije. Mi u Hrvatskoj proizvodimo samo 50 posto svinjskog mesa”, rekao je Kuterovac.

Kaže kako je upitno hoće li uvoznici htjeti isporučivati meso po tim cijenama.

“Hrvatska je jedina država koja nema uređeno tržište po načelima EU. Nemamo ni ugovorne obveze između trgovaca i nas kao proizvođača, pa je realno očekivati pritisak za snižavanje cijena. Ako bude pritiska na cijenu, svinje će završiti na izvozu. Ovo mi izgleda kao populistička mjera, umjesto da su nadoknadili troškove proizvođačima”, rekao je.

Kako kaže Širjan, ne treba sporiti dobru namjeru Vlade.

“Maloprodaja bilježi rekordne profite i nisam siguran da se ne mogu odreći tih marži. Pozvao bih Vladu da se pokušaju ograničiti marže na prehrambene proizvode u cjelini. Moramo imati na umu da roba iz uvoza ima puno kraći rok trajanja od domaće robe”, rekao je Širjan.

Pad proizvodnje

Kaže da su mjere “dosta šturo napisane”. “Da će se time riješiti problem hrvatskog stočarstva, u ovom trenutku sumnjam. Ovogodišnja suša jedna je od najvećih u posljednjih 500 godina u Europi”, rekao je.

Kako kaže Kuterovac, prošle godine proizvodnja je pala za 13 posto. “Sve su to rezultati našeg rada. Možemo pričati o sredstvima koje primamo, ali hrvatski proizvođači dobili su 220 tisuća eura. Zato je i pala proizvodnja. Svi mi možemo imati dobre želje, ali to je nešto sasvim drugo. Dok EU dijeli nova sredstva, mi o tome i dalje pričamo. Taj novac je teško podijeliti. Od potresa rješavamo probleme, a sada rješavamo i sušu. Vidjet ćemo hoće li se proizvodnja povećati, ako ne, građani ne mogu očekivati da će biti niže cijene ako ćemo više uvoziti”, rekao je.

Kako navodi Širjan, moramo se vratiti u povijest. “U 30 godina Hrvatske, kupovna moć naših potrošača nikada nije bila veća u odnosu na kilogram mesa. Moramo imati u vidu i da su svi troškovi u poljoprivredi enormno porasli, pogotovo u posljednjih godinu dana. Cijene proizvoda danas su daleko primjereniji u odnosu na ono kako je bilo nekad. Rješenje je smislena politika koja govori da stočari od svojeg rada mogu pristojno i dostojanstveno zarađivati kako bi mogli osigurati dostojanstven život za sebe i obitelj.”

Kako kaže Kuterovac, ne očekuje puno od Vladinih mjera. “Vlada mora pod hitno urediti tržište. Transparentnost, tržišta, ugovorni odnosi… ako se to ne riješi, najslabija karika uvijek trpi, a to smo mi proizvođači. Mi imamo najnižu cijenu svinjetine u EU, a uvozimo svinjetinu iz Njemačke. Pa tko je tu lud? Svi skupa moramo raditi na tome da podržimo domaću proizvodnju. Strateška odluka Vlade mora biti da primijeni strateške mjere, a ne ove kratkoročne”, rekao je.

Izvor: n1/ Foto: Alena Dvorakova

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.