IMAMO VREMENA DO KRAJA GODINE! Sustav je pred slomom! Dugovi se opet gomilaju: Na korak smo do ogromnih problema

29.10.2021. 13:25:00

ALARMANTNA SITUACIJA

Reforma zdravstva koju je ovih dana predložio ministar Vili Beroš, danima je tema domaćih stručnjaka, no za to vrijeme Beroš se ponovno lovi za glavu zbog toga što su dugovi prema veledrogerijama ponovno narasli na 4,5 milijarde kuna, što je iznos koji se približio onome od pet milijardi kuna, koliki je bio i na koncu prošle godine. Nije nepoznanica da je u travnju ove godine ministar financija Zdravko Marić nakon kriznog sastanka najavio kako će u naredna tri mjeseca prema zdravstvu otići proračunski transferi od 600 milijuna kuna mjesečno za bolnice i 300 milijuna za ljekarne, a kroz rebalans proračuna trebalo se osigurati dodatnu jednokratnu isplatu od 135 milijuna kuna prema ljekarnama i 760 milijuna kuna prema bolnicama. To će se svesti na rokove plaćanja od 120 dana koju Vlada planira održati do konca godine, jamčio je tada glavni državni blagajnik, no izgleda da su bez obzira na njegove najave dugovi dosegnuli na oko pet milijardi kuna, koliko je to bilo i na koncu prošle godine.

Dug bolnica sada je 2,8 milijardi kuna te je manji za oko milijardu kuna u odnosu na konac prošle godine, međutim, paralelno s time dug HZZO-a prema ljekarnama narastao je za 1,7 milijardi kuna što je za oko 600 milijuna kuna više nego na kraju prošle godine. problematično je među ostalim i to što su obećani rokovi koji su trebali uvesti red u ovaj sustav ponovno probijeni. Svjesni su ove situacije i u Beroševom, ali i u resoru ministra financija Zdravka Marića iz kojeg bez dlake na jeziku poručuju kako je ovakav sustav neizdrživ posebice sada kada su bolnice dodatno opterećene pandemijom korona virusa.

”Mi smo znali da je dogovorom između Vlade i veledrogerija ugašena kriza opskrbom lijekova, ali bili smo svjesni da se tu ponovno radi o privremenoj sanaciji i očekivali smo od Beroša konkretne ideje koje nisu stigle”, komentiraju naši sugovornici iz Ministarstva financija te priznaju kako doista strahuju od ponovnih prijetnji obustavom isporuke lijekova zbog nagomilanih dugova. ”Rokovi plaćanja saniranjem starih dugova nisu svedeni u zakonski okvir, dugovi će opet rasti, to vam je kao začarani krug, država je u zadnje četiri godine inervirala s dodatnim sredstvima od preko tri milijarde kuna za bolničke ustanove u državnom, i županijskom vlasništvu, ali što vrijedi kada je dug bez obzira na to nastavio rasti”, kažu u Marićevom ministarstvu te napominju da idući korak treba biti prije svega troškovno-rashodna strana proračuna zdravstva.

”Jasno je što je potrebno, reforma zdravstva koja mora osigurati stabilno poslovanje sustava, nismo sigurni koliko je to ono što je ovih dana predstavio Beroš, ideja je da se u zdravstvu smanje troškovi, a da se zadrži održiv sustav”, komentira se u Marićevom resoru u kojem napominju da obveze starije od dvije godine bilježe čak 24 bolnice, što posebno zabrinjava. ‘‘To nisu naši jedini problemi, mi imamo i utužene dugove prema zaposlenima na temelju prekovremenog rada i povećanja osnovice za izračun plaća, ako do kraja godine ne krenemo u reformu zdravstva mi ćemo se naći u ozbiljnim problemima, sustav je već sada ugrožen, a pandemija tek kreće”, zaključuje se u Ministarstvu u kojem su ozbiljno zabrinuti za budućnost hrvatskog zdravstva.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Izvorni autor: Iva Međugorac/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.