IN MEMORIAM - 17. prosinca 2014. preminuo Ivan Vekić

17.12.2021. 11:00:00

Na današnji dan, 17. prosinca 2014. godine preminuo je ratni ministar Ministarstva unutarnjih poslova Ivan Vekić. 
Ivan Vekić  rođen je u mjestu Poljica Kozička kod Vrgorca 18. listopada 1938., a umro je 17. prosinca 2014. u Osijeku.
Bio je hrvatski političar, pravnik, književnik i jedan od osnivača HDZ-a 1989. godine. Osim političkim djelovanjem bavio se i književnošću. 
 Iz životopisa

 Godine 1941. došao je s obitelji u Podravinu, seoce Zrinj.

Preživio je Bleiburške repatrijacije, tijekom kojih je zbog tegoba umrla njegova najmlađa sestra, dvogodišnja Smiljana. Nakon dolaska nove vlasti s obitelji koloniziran je u selo Kravice, u kuću protjeranoga Nijemca, gdje je   završio osnovnu školu, a potom i Gimnaziju „Ivo Lola Ribar” s izvrsnim uspjehom.  Završio Pravni fakultet i odlučio se za odvjetništvo. 

Jedan je od utemeljiteljaHDZ-a. 

Kao kandidat s izborne liste HDZ-a, u razdoblju od 1990. do 1992. obnašao je dužnost zastupnika u Saboru.

Od 31. srpnja 1991.  do 15. travnja 1992.   bio je   ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske na kojoj funkciji je naslijedio Josipa Boljkovca. 

Nakon prestanka profesionalne političke karijere, nastavio je raditi kao odvjetnik. 

Poslije Domovinskog rat  podigao je kaznenu prijavu DORH-u  protiv generala armije Veljka Kadijevića zbog ratnih zločina nad Hrvatima i  Bpšnjacima u Hrvatskoj, tijekom njegova mandata glavnoga zapovjednika u JNA. Tijekom osam godina nastupila ja zastara, a na dio kaznene prijave o genocidu nikad nije odgovoreno, niti je prijava odbačena. 

 U kontekstu ozbiljnog neslaganja s vodstom HDZ-a  kojemu je na čelu bio Ivo Sanader imao je priliku, svjedoči osobno Vekić, 2004. godine u novinama pročitati da više nije član te stranke u čijem je osnivanju sudjelovao 1989. godine: pisanu odluku o isključenju iz stranke, navodi, nije   nikada dobio. 

 

Umro je 17. prosinca 2014. u Osijeku u bolnici, u svojoj 76. godini života. Sprovod je održan 19. prosinca 2014. na groblju u prigradskom naselju Višnjevac. Pogrebu su nazočili predstavnici braniteljskih udruga, HDZ-a  i mnogobrojni građani. 

Osim najviših državnih dužnosnika, pogreb su ignorirali i mnogi hrvatski mediji.  U jeku prosvjeda hrvatskih braniteja u Savskoj 66  u Zagrebu, Josip Klemm je izjavio: „Posebno sam žalostan jer se i na današnji dan pokopa Ivana Vekića pokazalo da se ne poštuju hrvatski domoljubi koji su sudjelovali u stvaranju Hrvatske jer nitko iz Vlade nije bio na sprovodu ratnog ministra unutarnjih poslova.” 

Nakon objave o Vekićevoj smrti na YouTubeu objavljen je videozapis In Memoriam – Ivan Vekić, 1938. – 2014., koji sadrži Vekićev javni govor s osnivanja HDZ-a u Velikom Rastovcu 2. veljače 1991. iz arhive Marinianis TV. 

 

Godine 2000. otišao je u mirovinu, a od 2004. sve se ozbiljnije bavi književnošću; njegov roman Polje puno krizantema iz 2012. bio je te godine 4. najčitaniji roman u Hrvatskoj. 

 

 

Izvor: PDN/Foto: Ilustracija

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.