IN MEMORIAM Željko Cindrić (22.09.1970. - 19.07.1991.)

19.07.2021. 10:55:00

ŽELJKO CINDRIĆ, Iz općine Ivanska, rođen 22. rujna 1970. godine.

Zvaršio je srednju policijsku školu u Zagrebu.

Kod osnivanja jedinice za posebne namjene PU  Bjelovar  priključio se navedenoj postrojbi, koja je kasnije  dobila naziv SJP "OMEGE" BJelovar u kojoj je ostao do svoje pogibije.


Poginuo je 19. srpnja 1991, godine u četničkoj zasjedi pored Sirača.


Nek mu je vječna slava i hvala!

Da se prisjetimo...

Zasjeda u Siraču 19. srpnja 1991. godine

I dok je Prva satnija bila angažirana u Glini, na matičnom su području Omege doživjele prvi tragični gubitak. Još polovicom lipnja na Papuku su se, u okolici manastira Pakra, pojavile naoružane skupine pobunjenih Srba. Polovicom srpnja Policijska uprava Bjelovar primila je više obavijesti od građana i radnika Šumarije Sirač da pobunjenici na Papuku, na cesti Sirač Voćin, ometaju rad šumskih radnika tjerajući ih iz šume te da dočekuju u zasjedama vozila Šumarije i vraćaju ih u Sirač. Do 17. srpnja stanje se toliko pogoršalo da je slatinska policija bila prisiljena zaustaviti prometovanje tom cestom iz smjera Voćina. Kako bi se stalo na kraj prepadima pobunjenika, Druga satnija Omega jačine 50-ak pripadnika po usmenoj je zapovijedi načelnika Policijske uprave Bjelovar krenula na zadaću na Papuku. Devet specijalaca pod zapovjedništvom Joze Ćurića preobučeno je u šumske radnike i kombijem Šumarije upućeno u ranim jutarnjim satima 19. srpnja 1991. put predjela Stari magazin, mjesta gdje su pobunjenici presretali šumske radnike.

Barikada na mostu

Istodobno se nedaleko iza njih vozilima kretala druga skupina od 40-ak specijalaca pod zapovjedništvom Miralema Alečkovića koji su im trebali biti podrška. Devet maskiranih specijalaca kombijem je prošlo pokraj manastira Pakra u smjeru sela Zaile i došlo do šume Purnica, tj. mosta na rječici Purnici, gdje ih je zaustavio jedan pobunjenik zapovjedivši im da izađu iz auta. Na mostu je bila postavljena barikada i puškostrojnica M-53. U tom trenutku došlo je do međusobnog okršaja. Na hrvatske specijalce paljbu je otvorilo nekoliko pobunjenika s barikade, skrivenih u zasjedi na brdu iznad vozila. Uslijed ranjavanja vozača kombi je sletio u rječicu Purnicu, iz kojeg su prvi izašli vozač Josip Karpišek, Zdravko Hudeček i Davor Špoljarić te otvorili paljbu prema srpskim položajima. U međuvremenu je na mjesto napada stiglo četrdesetak njihovih suboraca, te su se srpski pobunjenici povukli u šumu. Specijalac Željko Cindrić (1970.) u napadu je odmah poginuo, dok su još sedmorica ranjena, lakše i teže. Šestorica ranjenika: Ivica Filković, Josip Karpišek, Zdravko Hudeček, Ivan Smolčić, Jozo Ćurić i Mika Pašalija odmah su otpremljena u bolnicu u Pakracu, gdje im je pružena liječnička pomoć. Za Ivicu Filkovića (1968.) bilo je prekasno. Preminuo je u bolnici. Josip Karpišek zbog teških je rana prebačen na liječenje u Zagreb, gdje mu je amputirana podlaktica.

Pucano s tri mjesta

Sedmi ranjeni specijalac iz kombija, Davor Špoljarić, prije dolaska pomoći izvukao se s mjesta napada i pješice krenuo prema Voćinu, kamo je došao u 13,30 sati i od policajaca u tamošnjoj Policijskoj ispostavi zatražio pomoć. Nakon što su ga previli, prebacili su ga u bolnicu u Virovitici. Uviđaj na mjestu napada na Purnici izvršio je istražni sudac Okružnog suda Bjelovar u prisutnosti zamjenika javnog okružnog tužioca i daruvarskih policajaca. Tijekom uviđaja utvrđeno je da je na kombi pucano s tri različita mjesta na kojima je pronađeno više čahura kalibra 7,9 mm i kalibra 11,43 mm, dva zrna kalibra 11,43 na kamenoj cesti i dvije vojničke kape s četničkim kokardama na njima. Na kombiju je pronađeno 12 prostrijelnih rupa, dok su sva stakla bila razbijena od udara metaka.  

Izvor: PDN/Foto: fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar/Foto: Fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.