In memoriem: 29. GODIŠNJICA SMRTI JOHANNESA TILDERA

10.05.2023. 20:12:00

Na današnji dan 10.05.1994. godine poginuo je hrvatski branitelj Johannes Tilder.
Johannes Tilder rođen je 25.10.1963. godine u malenom gradiću Enkhuizenu u Nizozemskoj gdje je  završio Kraljevsku vojnu akademiju. Nakon dvije godine specijalne škole za izvidnike diverzante, službovao je u NATO-ovoj bazi Seedorf u Njemačkoj od 1985. do 1990. te je neko vrijeme proveo u Legiji stranaca. Potom se vratio u Nizozemsku i 1991. se preko humanitarne organizacije “Hrvatska pomoć” javio kao dragovoljac za Hrvatsku vojsku.
U Hrvatsku je stigao u studenom 1991. gdje je upućen je Gospić. Tamo je neko vrijeme bio u Vojnoj policiji, a potom je primljen u djelatni sastav 9. gardijske brigade. U sklopu izviđačko-diverzantske satnije 9. gbr “Vukovi” je uz veću grupu dragovoljaca iz Nizozemske ustrojio “Prvu nizozemsku dobrovoljačku satniju”. I nakon završetka najžešćih sukoba Tilder je ostao u Hrvatskoj s još nekolicinom sunarodnjaka. U Hrvatskoj vojsci dobio je čin poručnika i bio zapovjednik voda, pa zamjenik zapovjednika izvidničko-diverzantske satnije u 9. gardijskoj brigadi. Srpska vojska ga je uhitila 1994. i ubila s leđa pri navodnom pokušaju bijega. 
Johannes Tilder pokopan je na Mirogoju u Aleji branitelja.
Neka mu je vječna slava i hvala!

Izvor: PDN/Foto: Ilustracija

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.