Inspekcija razmatra poništenje ocjena u Klasičnoj gimnaziji

07.07.2022. 11:10:00

Inspekcija razmatra poništenje ocjena u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji, piše u četvrtak Jutarnji list, navodeći da je prosvjetni inspektor i jučer boravio u toj školi

Podsjetimo, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs naložio je pokretanje inspekcijskog nadzora zbog afere "daj mi pet", prenosi 24sata .

Glavna akterica je supruga predsjednika Republike Sanja Musić Milanović, koja je javno objavila pismo poslano upravi gimnazije, želeći dokazati da nije tražila od škole promjenu zaključne ocjene za svoje dijete iz dva predmeta, već je - nakon završetka nastavne godine - kritizirala i propitivala metode rada nastavnice matematike.

Nakon toga, prema informacijama Jutarnjeg lista, zaključne ocjene njezina sina i još nekoliko učenika su promijenjene iz četvorki u petice, zbog čega ostaje opravdana sumnja na pritisak.

Inspektor koji se drugi dan nalazi u Klasičnoj gimnaziji ima pravo pregledati pedagošku dokumentaciju i evidencije te uzeti izjave od zaposlenika škole. Ravnateljica gimnazije Zdravka Martinić-Jerčić dužna je pak po zakonu inspektoru osigurati uvjete za provedbu nadzora i ustupiti mu podatke, tako i one iz e-dnevnika u kojem bi trebalo biti vidljivo vrijeme unosa zaključnih ocjena.

Ako inspektor utvrdi da ocjene nisu zaključene propisno, po Zakonu o prosvjetnoj inspekciji ima pravo narediti školi da poništi ocjene. U kojoj je fazi nadzor, u ovome trenutku nije poznato jer inspektor podliježe obavezi čuvanja službene tajne.

Očekuje se da bi prosvjetna inspekcija ovaj slučaj trebala završiti do početka idućeg tjedna, nakon čega će biti poznato hoće li doći do poništenja zaključne ocjene, odnosno hoće li biti sankcija za djelatnike škole.

Kako dnevnik neslužbeno doznajemo, zasad nema elemenata za razrješenje ravnateljice. U slučaju ako se dokaže da je radila pritisak na pojedine nastavnike da promjene zaključne ocjene, njezina bi smjena bila izvjesna, piše novinarka Jutarnjeg lista Mirela Lilek.

Izvor: 24sata/Foto: srednja.hr

Izvorni autor: HINA/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.