INSPEKTOR WOLF ‘Njemački‘ specijalac nedavno je otkrio kilogram heroina na graničnom prijelazu Vinjani Gornji. Kad nanjuši drogu, ukipi se ili legne i ne pušta...

25.05.2021. 21:32:00

Prije nekoliko dana objavljena je vijest iz policijskih biltena o otkrivanju kilograma heroina u jednom automobilu na graničnom prijelazu Vinjani Gornji kod Imotskog. Drogu, koja bi preprodajom na ilegalnom tržištu dosegnula cijenu veću od pola milijuna kuna, nanjušio je četveronožni specijalac, policijski pas, njemački ovčar Wolf.

Zapljenu ove količine heroina u Imotskom svrstavaju uz bok zapljene oko 400 kilograma marihuane sakrivene među lubenicama na graničnom prijelazu Vinjani Donji otprije nekoliko godina.

TEŽAK POČETAK

Pokušali smo doznati kako se se djelatnik Postaje granične policije Imotski, vodič Frano Matkov i pas Wolf druže, što rade, koliko vježbaju, jednostavno kakav je Franin i Wolfov radni dan. Susret s njima omogućili su nam glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske Antonela Lolić i načelnik PGP-a Imotski Tihomir Nenadić.

- Ja vam volim pse odmalena i ta ljubav ostala je do dana današnjih. Upravo kao djelatnik temeljne policije PGP Imotski javio sam se još 2018. na natječaj za vodiča službenog psa. U Centru za obuku vodiča u Zagrebu bio sam šest mjeseci i tamo mi je dodijeljen Wolf. Na početku mi se, kao mladi pas od godinu dana, teško približavao jer je nekoliko mjeseci prije radio s drugim kolegom. U jednom trenutku sam upravo zbog toga mislio odustati od ispita i vratiti se u Imotski. No, vidio sam u tom psu nešto što me je od toga odvratilo. Bio sam strpljiv i, malo-pomalo, približio mi se... Položili smo zajedno sve testove, završili obuku i početkom srpnja 2019. došli smo u Imotski, ali sada kao veliki prijatelji. Baš tako, prijatelji koji jedan drugome neizmjerno vjerujemo. Držim ga u posebnom boksu kod svoje kuće.Tamo imam još dva psa. No Wolf je čest gost i u mojoj kući. Svaki, ama baš svaki dan, je šetnja, igra, a trening za pronalaženje opijata obavljamo dva puta tjedno. Sve to ja s mojim Wolfom odradim u igri, pričanju, jednostavno i opušteno.

UKIPI SE ILI LEGNE

Definitivno s njim moram biti 24 sata. To vam je tako. Igra, hranjenje, čišćenje, radno vrijeme na graničnim prijelazima ili, po potrebi, na terenu i onda odmor. Ako ste i samo jedan dan nešto od toga propustili to pas osjeti, fali mu, sam vas animira. On mora biti istreniran, pun kondicije, ali isto tako mnogo se s njim treba igrati. Upravo kroz posebne igre odrađuje i trening detektiranja droga. Njemu su četiri godine, ali je odgovoran i poslušan. Čim nam se susretnu pogledi u jednoj sekundi se razumijemo. Taj pas očima sve govori. Tako je bilo i kod pronalaska heroina. Šetao je oko sumnjivog automobila nekoliko puta, potom me je pogledao i dao sam mu samo nama poznati mig što treba raditi. Reagirao je istoga trenutka i stao kod zadnjeg desnog kotača. Potom je ušao u automobil i ponovno je smireno stao na desnoj strani kod gepeka. Smirio se, praktički ukipio i ja sam odmah shvatio što mi želi kazati. Ne treba se on uvijek ni ukipiti, zna leći, uznemiriti se na poseban način koji je samo meni i njemu poznat... Odmah znam da je našao nešto sumnjivo. Ma Wolf vam je pravi detektor za opojne droge - veli nam Frano Matkov.

I dok je kolega fotoreporter Paun fotografirao Franu i Wolfa uz sam granični prijelaz, a pas se namještao kao pravi maneken, lijepih riječi o njima čuli smo i od načelnika PGP Imotski Tihomira Nenadića...

TRANZIT PREMA EUROPI

Načelnik ističe da su policijski službenici PGP-a Imotski u 2020. i 2021. godini sveukupno imali 83 zapljene raznih vrsta opojnih droga. Najveća pojedinačna zapljena u 2020. godini bila je hvatanje počinitelja koji je bio vlasnik nasada od 100 stabljika marihuane, dok je u 2021. godini najznačajnija zapljena bila upravo ova, više od kilograma heroina koji je iz skupine teških opijata i tržišno jako tražena droga velike vrijednosti, te je takvim proaktivnijim načinom rada policijskih službenika spriječeno da zaplijenjena droga dođe do krajnjih korisnika, tj. na ulicu.

Za Franu je, još dok je radio kao temeljni policajac, rečeno da je bio vrlo odgovoran i radišan, a s njegovom sadašnjom ulogom s Wolfom svi su prezadovoljni.

- Intenzivirali smo rad policijskih službenika na suzbijanju i sprječavanju takozvane ulične distribucije, te je veliki dio takvih počinitelja obuhvaćen prekršajnim sankcijama, dok se veći dio većih zapljena raznih vrsta droga odnosi na proaktivan rad policijskih službenika budući da je područje PGP-a Imotskog smješteno na granici s BiH, te veliki udio u zapljenama imamo i zbog toga jer se radi o tranzitnom području koje vodi prema zemljama zapadne Europe. Aktivniji pristup policijskih službenika zapljenama droga smo dobili uključivanjem svih linija rada u policijskoj postaji. Također intenzivno pratimo stanje kriminaliteta na terenu, pa tako i kriminaliteta droga, svakoj informaciji se pristupa profesionalno, provjeravamo ih sukladno pravilima struke, razmjenjujemo i obrađujemo informacije koje bi mogle dovesti do počinitelja iz domene zlouporabe opojnih droga...

 
 

NABAVA PASA

- Pohvaljujem nadležne u MUP-u što su prepoznali važnost i koliku će korist imati nabava službenih pasa koji su nabavljeni kroz sredstva Fonda za unutarnju sigurnost, kao instrument financijske potpore u području vanjskih granica, a koje uključujemo u sva postupanja kada nam se pojavi sumnja i mislimo da bi njihove vještine za koje su psi i njihovi vodiči prošli obuku mogle biti od pomoći. Službeni pas Wolf i njegov vodič su na dispoziciji svim linijama rada i svim policijskim službenicima PGP-a Imotski svaki dan u tjednu po 24 sata ako se pojavi sumnja na zlouporabu opojnih droga - veli načelnik Nenadić.

Izvor: slobodnadalmacija.hr/Foto:PU Splitsko-dalmatinska

Izvorni autor: Braco Ćosić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.