Institut za rat: Rusi strepe da bi Ukrajinci mogli prijeći rijeku Dnipro u Hersonu

28.11.2022. 11:45:00

Institut za ratne studije (ISW) u najnovijoj objavi promatra ponašanje ruske vojske u Hersonu nakon što su bili prisiljeni napustiti zapadnu stranu te regije koju dijeli velika rijeka Dnipro. Rusi su prešli rijeku i sada se ukopavaju na istočnoj strani rijeke Dnipro

Ruska vojska jasno procjenjuje da bi ukrajinske snage mogle prijeći rijeku Dnipro i provesti protuofenzivne operacije u istočnoj Hersonskoj oblasti, moguće ugrozivši sve kritične kopnene linije komunikacija (GLOC) od Krima do kopna, navodi ISW u najnovijoj analizi. Ruske snage kopaju linije rovova i stvaraju koncentracijska područja u istočnom Hersonu od početka listopada 2022. kada su krenule očite pripremama za povlačenje sa zapadne obale rijeke Dnjepar i grada Hersona.

Ruske trupe sada se pripremaju ili za dubinsku obranu ili za provođenje operativnih ili strateških operacija odgode. Ruske snage očito ne očekuju da će moći spriječiti ukrajinske snage da prijeđu rijeku, niti Rusi daju prednost obrambenim položajima kako bi spriječili takav prijelaz. 

Ruska vojska postavlja uvjete za dugotrajnu obranu u istočnoj Hersonskoj oblasti koja bi mogla omogućiti uspostavu čvrstog ukrajinskog položaja na istočnoj obali rijeke Dnipro. Ruske snage učvršćuju svoje položaje duž kritičnih kopnenih linija komunikacije u istočnoj Hersonskoj oblasti protiv moguće buduće ukrajinske protuofenzive. Obrambeni položaji sugeriraju da rusko vojno vodstvo gleda na mogućnost ukrajinske protuofenzive preko rijeke Dnjepar kao na ozbiljnu prijetnju.

Ruski obrambeni položaji optimizirani su za obranu od ukrajinskih snaga koje pokušavaju napredovati duž linija komunikacije, umjesto da voze preko zemlje, van puteva, kao što su ukrajinske snage ranije radile. Većina ruskih poljskih utvrda u istočnom Hersonu ipak je optimizirana za obranu od naleta duž cesta i bila bi vrlo ranjiva na zahvate na otvorenom. Taktičke ranjivosti ovih obrambenih položaja odražavaju se u sličnoj ranjivosti na operativnoj razini. Ruske snage možda pokušavaju odgoditi (usporiti) umjesto obraniti se od (zaustaviti) ukrajinske ofenzive na istočnoj (lijevoj) obali rijeke Dnipro.

Tonight's assessment from @TheStudyofWar and @criticalthreats evaluates the defensive positions Russian forces are establishing in eastern #Kherson Oblast and what those positions suggest about Russian expectations for future operations in this area.????https://t.co/qWUDcy4GEg pic.twitter.com/eaPSRuYSP1

— ISW (@TheStudyofWar) November 28, 2022

Ruske snage su vjerojatno rasporedile mobilizirano osoblje na primarne crte obrane i povukle iskusne, profesionalne postrojbe na sekundarne i tercijarne crte obrane, što je obrazac raspoređivanja koji bi mogao dovesti do bržeg napredovanja Ukrajine. Ruski napori da pripreme opsežne obrambene položaje u istočnom Hersonu, koliko god dobro ili loše bili izvedeni, naglašavaju kritičnu važnost koju ovaj teren ima za budući tijek rata. Elementi ruskog informacijskog prostora počinju gubiti vjeru u sposobnost ruskih snaga da drže ključna područja u zapadnoj Zaporiškoj oblasti, što bi moglo postaviti dugoročne informacijske uvjete za rusko povlačenje iz ovog područja.

  •  

Ruski vojnici u Hersonskoj oblasti

  Autor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik  

Podsjećaju da ISW ne nudi nikakvu prognozu budućih ukrajinskih operacija i ne daje nikakvu procjenu ukrajinskih sposobnosti za provođenje protuofenzivnih operacija o kojima je gore bilo riječi. Ruska vojska, međutim, jasno smatra da je ukrajinska protuofenziva preko Dnipra i/ili preko Kinburnske prevlake moguća i vrlo opasna. Uložili su znatne napore u obrambeni niz protiv takvih mogućih ukrajinskih operacija, ali taj niz sadrži mnoge ranjivosti koje su Ukrajinci pokazali da mogu iskoristiti.

Izvor: tportal.hr/Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik

Izvorni autor: An. S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.