‘INTERNET TRENUTAČNO GORI, SVE TVRTKE SU U OPASNOSTI’: Otkrivena softverska greška desetljeća, ugrožena računala diljem svijeta

11.12.2021. 16:17:00

SITUACIJA JE ALARMANTNA

“Situacija je više nego zabrinjavajuća rekao je Adam Meyers, viši potpredsjednik obavještajnog odjela u tvrtki za kibernetičku sigurnost Crowdstrike poručivši: “Internet trenutačno gori”.

Sažetak je kaosa koji vlada od jučer zbog softerske greške desetljeća, koja ugrožava računala diljem svijeta.

Naime, opasna softverska greška ili bug koju su korisnici odmah počeli iskorištavati i u online igrici Minecraft, postala je velika prijetnja sustavima, pojedincima i organizacijama diljem svijeta. Opasnost je nazvana Log4Shell.

Ogromna opasnost

Sve je započelo u petak  u 12 sati nakon što je otkriveno postojanje iznimno opasnog nedostatka, a ubrzo su zlonamjernici su razvili i distribuirali alate za iskorištavanje te greške u računalnom prostoru. Stručnjaci upozoravaju da ova greška predstavlja možda i najveću opasnost za računala otkrivenu u posljednjih nekoliko godina i ako se ne ukloni, raznim kriminalcima, špijunima, ali i početnicima u programiranju omogućuje lak pristup internim mrežama.

A to je jako opasno jer mogu krasti vrijedne podatke, podmetati zlonamjerni softver (malware) ili primjerice brisati ključne informacije.Opasnost je nazvana Log4Shell.

Posljedice neće biti poznate još danima

Da situacija nije bezazlena tvrdi Joe Sullivan, glavni sigurnosni službenik tvrtke Cloudflare, čija mrežna infrastruktura štiti web stranice od zlonamjernih upada, koji je poručio da je u ovom trenutk bilo koja tvrtka je u  opasnosti. Naime, bug se uvukao u nebrojene milijune poslužitelja, a stručnjaci kažu da posljedice toga neće biti poznate još danima.

Amit Yoran, izvršni direktor tvrtke za kibernetičku sigurnost Tenable, nazvao je stvar “najvećom, najkritičnijom sofrverskom greškom posljednjeg desetljeća” i vjerojatno najvećom u povijesti modernog računarstva.

Popravak sustava diljem svijeta mogao bi biti kompliciran zadatak. 

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Pixabay

Izvorni autor: Ana Lonjak/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.