INTERVJU SA KRASNODAROM ŠPOLJARIĆEM, JEDAN OD ČETVORICE HRVATSKIH BRANITELJA KOJI SU PJEŠKE KRENULI OD VUKOVARA DO PELJEŠKOG MOSTA

30.07.2022. 10:55:00

PDN: Gospodine Špoljarić, na samom početku našeg intervjua ispred uredništva Portala Dnevnih Novosti želim Vama kao i Vašim prijateljima čestitati na ovom velikom pohodu koji ste uspjeli sretno završiti do kraja i time uveličati otvaranje Pelješkog mosta.

Krasnodar Špoljarić: Hvala Vama na čestitkama u ime ekipe koja je hodala te u ime Kluba varaždinskih branitelja.

PDN: Gospodine Špoljariću, recite nam nešto o sebi?

Krasnodar Špoljarić: Ja sam Krasnodar Špoljarić iz Ludbrega. Imam sretnu obitelj koju čine moja supruga Barbara te dvije kćeri; Sandra i Tamara s kojima činim sretnu obitelj već pune 32 godine.

PDN: Znamo da ste hrvatski branitelj, ali za naše čitatelje Vas molimo da nam kažete kada ste se priključili u obranu suvereniteta Republike Hrvatske sa kojom postrojbom ste djelovali i gdje ste sve bili na ratištima u RH?

Krasnodar Špoljarić: Nisam  samo branitelj već sam i DRAGOVOLJAC Domovinskog rata RH. U obranu Lijepe naše stupio sam sredinom 1990 g. kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a RH.

Aktivnoj obranu sam se priključio 13. ožujka 1991. godine  stupivši u redovima MUP-a (PU Varaždin/PP Ludbreg). Iz koje sam se u lipnju / srpnju  aktivirao  u jedinicu za posebne namjene PU Varaždin koja je kasnije smo dobili naziv Specijalna jedinica policije SJP – PU Varaždinske “RODA”.

PDN: Znamo da vam je bila želja ovim pohodom obilježiti otvorenje Pelješkog mosta i konačno spajanje cestom istoka i juga RH. Recite nam tko je idejni začetnik da se pješice uputite od Vukovara do Pelješkog mosta?

Krasnodar Špoljarić: Idejni začetnik hoda je moj prijatelj dragovoljac Domovinskog rata Nenad Kramenar ratni pripadnik bojne Frankopan

PDN: Od samog početka vašeg pješačenja pratilo vas je puno medija u RH, recite nam kakvi su bili dojmovi novinara koji su vas kontaktirali? Jesu li vas podržavali ili su imali kritičko promišljanje o vašem pohodu? Pitamo vas to jer znamo da pojedini mediji u RH, kada su u pitanju hrvatski branitelji nemaju baš pozitivno razmišljanje o braniteljskoj populaciji.

Krasnodar Špoljarić: Mediji koji su nas kontaktirali imali su pozitivan pristup prema nama kao i načinu koji smo odabrali za dolazak do Pelješkog mosta. Nismo se susreli s negativnim pristupom medija koji su nam prilazili.

PDN: Objavama po društvenim mrežama mogli smo vidjetti da ste u svim mjestima kroz koja ste prolazili, bili lijepo i svečano dočekani. Recite nam kako ste se osjećali u tim trenucima?

Krasnodar Špoljarić: Da, ljudi su nas stvarno lijepo i srdačno dočekali. Još jednim im želim zahvaliti na toplom i ugodnom gostoprimstvu. Nismo očekivali tako nešto pa nas je sve to ugodno iznenadilo i ganulo. Hvala im.

PDN: Kako ste podnosili onako visoke temperature jer znamo da ste dva puta upali u toplinski val koi je pogodio Hrvatsku baš u trenutku vašeg pohoda prema Pelješkom mostu i koliko ste dnevno kilometara prolazili po tim vrućinama?

Krasnodar Špoljarić: Bilo je dosta izazovno, no snagom volje i zbog podrške koju smo primili smo izdržali.  Temperature su bile visoke te se stvarao osječaj da  se  tenisice  u nekim trenucima lijepile za vrući asfalt. Zacrtanu rutu smo odrađivali točno u 06:00 s točke gdje smo prethodnu završili te je sam hod svaki dan trajao 6-7 sati s dvije pauze od po pola sata.

PDN: Možete li nam reći jeste li imali ikakvih zdravstvenih ili nekih drugih neugodnih problema kroz ovu veliku etapu od 1100 km?

Krasnodar Špoljarić: Većih zdravstvenih problema nije bilo. Pazili smo da se ne krećemo po najvećim vrućinama. Svjesni smo da svi imamo 50+ godina te smo se prilagođavali jedni drugima te zajedničkom tempu i mogućnostima tijela. Stisnuli smo zube pa su bolovi, žuljevi na nogama i sl. pali u drugi plan.

PDN: Kada smo preko vaše objave na Facebooku vidjeli približavanje Pelješkom mostu, mogu slobodno i bez srama reći da mi je krenula suza. Opišite nam osjećaj vas i vaših prijatelja kada ste ugledali Pelješki most i kada ste shvatili da ste uspjeli u vašem naumu.

Krasnodar Špoljarić: Onda vjerujte da nas je vezao isti osjećaj. Bili smo ponosni i sretni što smo uspjeli.

PDN: Jesu li vam u tom trenutku prošli vaši suborci kroz misao koji danas nisu među nama živima, a znajući da i oni imaju veliki doprinos u svemu time kao i svi drugi hrvatski branitelji?

Krasnodar Špoljarić: Naši poginuli suborci su uvijek u našim mislima te  nam na taj način daju snagu I guraju k uspjehu. Naglašavali smo da je hod od Vukovara do mosta Pelješac u čast svih Hrvatskih branitelja , nestalih , poginulih  kao i za sveukupni puk Lijepe naše.

PDN: Tko i kada su vas dočekali na Pelješkom mostu?

Krasnodar Špoljarić: Na mostu nas je dočekao s jedne strane (Komarna) moj ratni kolega Župan Varaždinske Županije  Anđelko Stričak te Goran Kaniški, načelnik općine Gornji Kneginec. Dok s druge strane (Brijesta) Načelnik Stona /Janjina te gosp. Igor Crnomarić s nekolicinom branitelja te građani.

PDN: Gospodine Špoljarić, za sam kraj našeg intervjua, želite li se nekome posebno zahvaliti?

Krasnodar Špoljarić: Zahvaljujem se svim Hrvaticama I Hrvatima u Domovini i izvan nje Ministarstvu Hrvatskih Branitelja , Ministarstvu MUP-a, Biskupima , svečenicima , gradonačelnicima , načelnicima , hrvatskim braniteljima , medijima međutim ipak bi največu zahvalu uputio našim obiteljima

HVALA VAM !!

PDN: Zahvaljujemo Vam se što ste uspjeli odvojiti malo vremena i za nas s PDN-a jer znamo da ste umorni i da jedva čekate doći kući da zagrlite svoje najmilije. Vi i vaši prijatelji ste jedan veliki primjer svima u RH gdje ste pokazali kako se iskazuje domoljublje prema svojoj Domovini. Neka vas i vaše prijatelje čuva dragi Bog.

Krasnodar Špoljarić: Hvala I Vama što ste nas cijelim putem pratili uz tekst pjesme  koje smo odabrali za naš podvig te našu Himnu :

Sedmoro nas došlo preko rijeke duboke,
Iz Bijele za gorom zemlje daleke,
Dvije sestre ljepotice i nas braće pet,
A za nama ide silan svijet

Bože moj, ljepote svugdje oko nas
Ovo bit će naša zemlja, tu je duši spas,
Sedam dana hodali smo teška koraka
I došli do mora sinjega

Vrijedilo je svake kaplje znoja lica mog,
Vrijedilo je jer nas danas blagoslivlja Bog

Dok okolo oganj plamti, gori u meni,
Od umora tijelo boli, žulji krvavi,
Neka, samo, nek' me boli, nema stajanja,
Na diku i slavu naroda

Kad ne budem dalje mog'o, kad se umorim
I Bog me pozove da mu račun položim,
Nek' mi sudi ja ne žalim niti jedan dan,
Na svoja sam djela ponosan

Vrijedilo je svake kaplje znoja lica mog,
Vrijedilo je jer nas danas blagoslivlja Bog

Razgovor vodio: Kristijan Fereža/PDN

Izvorni autor: Kristijan Fereža/PDN/Foto:FB/Krasnodar Špoljarić/privatni album

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.