ISKRE FRCALE NA SVE STRANE! Šprajc: ‘Ispričat ću se samo ako na sudu budete proglašeni nevinim’. Glavaš: ‘Vi ste klevetnik!’

26.01.2022. 09:00:00

BURNO

Branimir Glavaš jučer navečer gostovao je u RTL Direktu te je došlo do svađe između njega i voditelja Zorana Šprajca oko ratnih zločina za koje se Glavaša tereti i pravne trakavice koja prati taj slučaj, ali i zbog sudskog spora između Glavaša i Šprajca.

“Povodom početka novog sudskog procesa Branimiru Glavašu za ratne zločine počinjene na području grada Osijeka, gospodina Glavaša sam prije nekoliko mjeseci nazvao ratnim zločincem s obzirom na to da ga je takvim proglasio Vrhovni sud u svojoj presudi iz 2010. Međutim, gospodin Glavaš se pozvao na presudu Ustavnog suda iz 2016. kojom je ukinuta ta presuda Vrhovnog suda i slijedom toga je cijeli proces, koji traje evo već 15 godina, vraćen na početak. Gospodin Glavaš je tužio i mene i RTL imali smo dva-tri ročišta, ali kako bi i taj proces u hrvatskom pravosuđu vjerojatno trajao isto 15 godina, odlučili smo ga razriješiti u RTL Direktu u kojem je Glavaš gost”, rekao je na početku emisije Šprajc.

Glavaš je brzo odgovorio Šprajcu nazvavši ga zločincem te rekao da je učinio kazneno djelo i da je protiv njega pokrenut sudski postupak: “Vrhovni sud je poništio presudu Županijskog suda. Ona je bila toliko nakaradna da ju nije Vrhovni sud mogao popraviti. Nakon što je Ustavni sud ukinuo presudu Vrhovnog suda, ostala je prvostupanjska, Vrhovni sud je imao mogućnost potvrditi, preinačiti, ukinuti i vratiti. Prvostupanjska presuda Željka Horvatovića je bila manjkava da je ne bi ni 43 vrhovna suca uspjela skrpati, potvrditi ili preinačiti, već su je morali ukinuti”, kazao je Glavaš.

Politički montiran proces

“Ovaj proces protiv mene je politički montiran proces 2015. godine nakon razlaza mene i HDZ-a, kada sam napravio program regionalne opcije HDSSB-a. Tada me Sanader izbacio iz HDZ-a i s čelnim ljudima vlade i stranke napravio plan kako će me maknuti iz politike. Prva varijanta je bila naći mi nešto u gospodarskom kriminalu, iskompromitirati me na tom polju i gurnuti me u pravosudni žrvanj. Pošto nisu uspjeli pronaći, onda su išli na drugu varijantu te je suradnik Ive Sanadera, poznat po imenu Kolega, preuzeo tu odgovornost na sebe da će on to riješiti. Svjedok za to mi je bivši predsjednik Sabora Luka Bebić, koji je to ispričao i meni, novinaru Ivici Šoli, kojem je Sanader napisao pismo iz zatvora na 3-4 strane, a jedan pasus se odnosi na montiranje procesa protiv mene i uputio ga je da ode do Luke Bebića”, kazao je.

Komentirao je i tvrdnju da sve ovo ne znači da ratni zločin nije počinjen: “Nikad nisam negirao da je ratni zločin počinjen, odnosno govorio da nije počinjen. Bilo je ubojstava koja se podvode pod teška ubojstva, koja se mogu kvalificirati kao ratni zločin. Nisam to negirao, ja to osuđujem, kako sam osuđivao 1991. tako osuđujem i danas i suosjećam s obiteljima i žrtvama. Ja nisam bio gospodar rata. Rat ima zapovjednike, dužnosnike, a iza svakog rata su žrtve. Ja žrtve nikad nisam negirao, 1992. sam, postoji u spisu, Tuđmanu i vladi inzistirao da se izvole raščistiti neriješena ubojstva 1991. i 1992. godine. S tim ubojstvima nemam ništa, nisam naredio, sudjelovao, prikrivao i neka sud izvoli utvrditi. Ne dozvolim da mi se pakira prvi slučaj i drugi slučaj jer s time nemam ništa. A politika, Državno odvjetništvo i policija su to smontirali kao je to UDBA radila, iskaze, optužnicu i od toga se teško braniti, ali ću se ja obraniti”, rekao je.

Na Šprajcovu opasku da je Ustavni sud ukinuo presudu zbog proceduralnih razloga, a ne zbog suštine, Glavaš je rekao da to nije točno i da cijela presuda protiv njega ne valja. Posebno je zaiskrilo jer je Šprajc rekao da će se Glavašu ispričati samo ako na sudu bude proglašen nevinim, na što mu je Glavaš počeo povišenim tonom govoriti da je klevetnik.

“S obzirom na to da se vi ne možete ispričati jer ste klevetnik, vi ste klevetnik. Ja sam vas tužio za klevetu i ja sad vas mogu nazivati klevetnikom. Onda ja neću tužbe povući. Ja ništa čekati neću. Znate vi dobro što je bio sudski dogovor, ja vam sad otvoreno kažem  vi ste rekli da mi se nećete ispričati jer ste me oklevetali, a zbog klevete je podnesena tužba protiv vas i ja ću dokazati u sudskom postupku da ste vi klevetnik”, naglasio je Glavaš.

Na Šprajcov komentar da on ostaje kod presude Vrhovnog suda, Glavaš mu je odgovorio da presudu Vrhovnog suda okači mačku o rep jer ona ne postoji.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Screenshot/RTL

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.