Isplivala prava istina o cijenama u Hrvatskoj: ‘Samo oni koji ne vole Domovinu, to ne vide’

01.03.2024. 16:55:00

Inflacija na godišnjoj razini, mjerena indeksom potrošačkih cijena je u veljači iznosila 4,1 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Riječ je o prvoj procjeni koja sugerira kako je stopa inflacije jednaka kao i u siječnju. To znači da je prekinut više mjesečni trend usporavanja rasta cijena na godišnjoj razini. Na mjesečnoj razini, cijene su u veljači porasle za 0,2 posto u odnosu na siječanj ove godine.

Gledajući prema kategorijama, procijenjeno je da je stopa inflacije rasla kod hrane, pića i duhana (5,5 posto), usluga (6,4 posto), industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije (2,5 posto) i energije (0,4 posto).

Prema prvim procjenama Eurostata, koji inflaciju mjeri harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), godišnja stopa inflacije u veljači je iznosila 4,8 posto, dok su cijene na mjesečnoj razini porasle za 0,3 posto. I prema tim podacima, stopa inflacije je zadržana na istoj razini kao u siječnju.

Foto: DZS

Ipak, treba reći da je prosječna godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila 2,6 posto. Najveća stopa inflacije zabilježena je upravo u Hrvatskoj. Konačan izračun stope inflacije za veljaču DZS će objaviti 15. ožujka. No, objavljene su cijene poljoprivrednih proizvoda u 2023. Pojedine kategorije voća, povrća, žitarica, mesa i proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla su prea tim podacima drastično porasle.


O svemu se oglasila kratko i bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Na X-u je poručila: “U RH najveći porast cijena u eurozoni. Kako je?! Dobro je!! Samo oni koji ne vole Domovinu, to ne vide!”

Izvor: dnevno/Foto: Krešimir Cestar

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.