Istraživanje Dnevnika Nove TV: Samo SDP, HDZ i Škoro prelaze izborni prag

25.01.2020. 08:25:00

Predsjednički izbori odrazili su se i na rejtinge političkih stranka.

Dnevnik Nove TV uobičajeno u ovo vrijeme u mjesecu objavljuje redovito istraživanje. Kako se ono provodi 20 dana na terenu, a od početka godine dogodilo se mnogo promjena na političkoj sceni, proveli smo telefonsko istraživanje 21. i 22. siječnja. 

SDP VODI, HDZ DRUGI, A ŠKORO TREĆI IZBOR BIRAČA

SDP je prvi put u 4 godine postao prvi izbor i dobili bi potporu od 27,1 posto. HDZ je pak drugi izbor, ali razlika je i dalje unutar statističke pogreške i sada ta stranka dobiva 25,6 posto potpore.

Miroslav Škoro nakon predsjedničkih najavio je da želi na parlamentarne izbore pod svojim imenom. Ako se to dogodi, mogao bi, vidljivo je sada u siječnju, računati na 16,6 posto potpore birača. I to je sve od opcija koje prelaze izborni prag.

TKO SU BIRAČI SDP-a, HDZ-a i ŠKORINE LISTE

SDP može računati na malo više žena među svojim biračima (žene 32%), HDZ malo više muških birača (32%), a Škorina lista je lista mladih (22%). SDP veliku prednost ima u Zagrebu i okolici (35%) te Istri i Primorju (40%). HDZ ima svoje baze kao što su Dalmacija (39%) i Slavonija (33%), a na kraju Škorina lista više glasova može dobiti u Slavoniji (25%) i malo više na Sjeveru Hrvatske (19%).

STRANKE KOJE ŽELE BITI NA VLASTI, ALI TREBAJU SAVEZNIKE

HSU se probio na 4. mjesto s potporom od 3 posto, baš kao i MOST koji uživa jednaku potporu. Stranka Ivana Pernara dobila bi 2,3 posto potpore, a PAMETNO 2,1 posto. Živi zid odavno se bori da prijeđe izborni prag i sada može računati na potporu od 2 posto. Hrvatski suverenisti trenutačno bi mogli dobiti 1,7 posto potpore, a GLAS 1,4 posto. HSS i tvit njegova predsjednika doveli su stranku na najniže granice popularnosti s potporom od 1,3 posto, a START klizi prema dolje i sada je na 1 posto. Ostale stranke imaju manje od 1 posto i zajedno osvajaju 2,9 posto. Zanimljivo među tim je strankama IDS s 0,9 posto, ali i HNS s 0,1 posto potpore. Neodlučnih je 9,9 posto birača.

NAPOMENA

Istraživanje je provela agencija IPSOS telefonskom metodom na 977 ispitanika 21. i 22. siječnja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,1%, a za rejtinge stranaka +/-3,7%.

Izvor: Dnevnik.hr

Izvorni autor: B.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.