ISW: Rusija preraspoređuje i povećava snage, ovo bi im mogli biti planovi

20.11.2022. 09:16:00

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novu dnevnu analizu događaja u Ukrajini.

Naglašava se da ruske snage navodno počinju pojačavati svoje položaje u okupiranim Luhanskoj, Donjeckoj i istočnoj Zaporiškoj oblasti s vojnicima iz Hersonske oblasti, kao i mobiliziranim vojnicima. Ukrajinski Glavni stožer izvijestio je o povećanju ruskog vojnog osoblja u gradu Luhansk i primijetio da ruske snage smještaju vojnike u napuštene domove u Krasneu i Simeikineu oko 30 km jugoistočno od grada Luhanska.

Šef administracije Luhanska Serhij Hajdaj izjavio je da ruske snage prebacuju ostatke ruskih desantnih jedinica s desne (zapadne) obale Hersonske oblasti u Luhansku oblast, a vojna uprava Luhanske oblasti dodala je da dio preraspoređenih ruskih trupa stiže u Novoaidar, otprilike 55 km istočno od Severodonjecka.

Savjetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andrušenko također je primijetio dolazak preraspoređene ruske vojske i vojne opreme u Mariupolj, navodeći da ruske snage postavljaju 10.000 do 15.000 vojnika u šire mariupoljsko područje. Andrušenko je izjavio da se novomobilizirani ljudi vjerojatno preko Mariupolja raspoređuju na bojišnicu u zapadnoj Donjeckoj oblasti.

Ruske snage navodno pokušavaju raspršiti snage raspoređivanjem nekih elemenata u smjeru Huliaipolea u Zaporiškoj oblasti.

Rusija će, navodi ISW, također vjerojatno angažirati dodatne mobilizirane snage u nadolazećim tjednima, s obzirom na to da su mobilizirane jedinice ruske 2. motorizirane streljačke divizije 1. tenkovske armije završile svoju obuku u Brestskoj oblasti u Bjelorusiji.

Ruske će snage, dodaju, vjerojatno nastaviti koristiti mobilizirane i preraspoređene vojnike za ponovno pokretanje ofenzivnih operacija u Donjeckoj oblasti i održavanje obrambenih položaja u Luhanskoj oblasti.

Dogovor s Iranom za dronove

Dužnosnici američke obavještajne službe izjavili su, kako je objavio Washington Post, da su ruski i iranski dužnosnici početkom studenog finalizirali dogovor o proizvodnji iranskih bespilotnih letjelica na ruskom teritoriju. Američki dužnosnici izjavili su da bi sporazum mogao omogućiti Rusiji da “dramatično poveća svoje zalihe iranskih dronova”.

Post je izvijestio da su ruske snage lansirale 400 iranskih kamikaza bespilotnih letjelica otkako su ih prvi put upotrijebile u Ukrajini u kolovozu, a ukrajinski dužnosnici su ranije izjavili da su ukrajinske snage oborile 70% bespilotnih letjelica prije nego što su mogle pogoditi svoje mete.

Američki dužnosnici izjavili su da nije jasno kakvu će pomoć Rusija pružiti Iranu u zamjenu za bespilotne letjelice.

Produbljivanje odnosa između Rusije i Irana, posebno u opskrbi streljivom dugog dometa kao što su bespilotne letjelice kamikaze i precizne rakete, moglo bi omogućiti ruskim snagama da održe svoje napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu dulje nego što bi to inače mogli uslijed sve manjih zaliha streljiva.

Ove informacije sugeriraju i da Rusija može nekako zaobići zapadne sankcije kako bi nabavila mikročipove potrebne za programiranje dronova koje planira proizvoditi, piše Institut za rat, a prenosi Index.

Izvor: n1/ Foto: Afp

Izvorni autor: N1 Info

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.