UVJERILI ČETNIKE DA JE ‘FIĆO’ TENK! Nevjerojatna podvala branitelja: Skinuli mu auspuh i rondali po poljima, Srbi prestali s provokacijama

19.07.2022. 20:10:00

Michael Misch koji je kao strani dragovoljac Domovinskog rata u obranu Hrvatske došao iz Njemačke, prava je riznica neispričanih priča čija posebnost nije samo u tome što su do sada bile nepoznate javnosti, već po nevjerojatnim situacijama i detaljima s bojišnice o kojima nismo mogli ni sanjati.

Nakon što je za naš medij ispričao o Dušanu, Srbinu koji je iz Nizozemske došao ratovati na strani Hrvata, te nakon što nam je opisao kako se zbližio sa zarobljenim četnicima koji su umjesto razmjene i odlaska na slobodu izabrali ostati u redovima HVO-a, sada nam je otkrio o inovativnom načinu ratovanja u karlovačkom području o kojem je, kaže, kao mali slušao od majčinog prijatelja:

Foto: Michael Misch/Privatna arhiva

Slušajući priče njemačkog vojnika iz Drugog svjetskog rata, došao na genijalnu ideju!

“On se tijekom Drugog svjetskog rata borio s njemačkim Afričkim korpusom pod general feldmaršalom Erwinom Rommelom, (Desert Fox), a koji je svojim nekonvencionalnim taktičkim idejama iznenađivao neprijatelja i svoje jedinice često dovodio do uspjeha u borbi”, kaže nam Misch i dodaje kako mu je upravo jedna od tih priča dala ideju kojom bi se kao pripadnik 129. brigade HV-a suprotstavio učestalom maltretiranju srpskih tenkova koji su tijekom noći kretali  iz vojnare Mekušje kako bi ušli u hrvatsko selo Gornje Mekušje.

Misch (u sredini)  sa suborcima dijeli ideju/Foto: Michael Misch/Privatna arhiva

Kamufliranom fići skinuli auspuh: “Zvučao je kao glavni borbeni tenk”

“U tom trenutku HV nije imala dovoljno opreme da zaštiti selo i zaustavi ovu vrstu opasnosti, ugrožavajući crtu obrane. Razgovarao sam o svojoj ideji sa svojim suborcima i odmah smo krenuli u akciju. Do tada smo Fiću (FIAT 500) koristili za neke logističke stvari i već je na sebi imao kamuflažni dizajn. No, onda smo skinuli kompletan auspuh i tada je Fićo ispuštao užasno glasan zvuk, kao glavni borbeni tenk”, prisjetio se Misch ideje da od “fićeka” naprave “zastrašujuću zvijer”.

“Vozili smo ga noću po cijelom Mekušju i okolnim poljima. Zvučalo je kao da smo vozili nekoliko tenkova po svojoj obrambenoj liniji, čekajući da njihovi tenkovi napuste vojarnu. Od te noći srpski tenkovi više nisu izlazili iz vojarne, a život na prvoj liniji Gornjeg Mekušja postao je puno sigurniji”, završava nevjerojatnu ispovijest njemački heroj Domovinskog rata.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Privatna arhiva

Izvorni autor: Snježana Vučković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.