IVAN BETLEHEM: UMRIJETI ZA ŽIVOT (VIDEO)

14.09.2023. 11:39:00

Dokumentarni film "Umrijeti za život " je snimljen prema istoimenoj knjizi koju je napisao pripadnik HOS-a Ivan Betlehem iz Koprivnice. U pojašnjenju, Ivan nam govori da je film snimio HDF "Hrvatski Domoljubni Film" iz Velike Gorice . Isti je snimljena po istinitim događanjima , a sudionici u filmu su preživjeli dragovoljci iz satnije HOS-a Koprivnica. Dokumentarni film "Umrijeti za život" je posvećen 11 poginulih dragovoljaca iz satnije HOS-a Koprivnica. Film je trajni dokument o borbi hrvatskog naroda i zaustavljanju srbočetničke JNA i agresije pobunjenih Srba u Hrvatskoj na dojučerašnje susjede, prijatelj , kumove…. Uz Policijske snage, ZNG-e, gardijska brigade dragovoljci HOS-a su bili na udarnim pravcima zaustavljanja neprijatelja i među prvima u oslobađaju privremeno okupiranih dijelova u Zapadnoj Slavoniji. Stoga s ponosom na te dane 1991. god. kad je oslobođenom preko 2000 km2 privremeno okupiranog prostora u koji se srbočetničke snage više nikad nisu vratile. Časno je bilo sudjelovati u tome . Uz pušku na hrvatskom ramenu, krunicu na vratu i svetom oznakom HOS - a na rukavu nije neprijatelj imao tu snagu da nas zaustavi , jer mi smo bili svoj na svome u svojem dvorištu, a ishod je mogao biti samo takav kakav je bio, četnici su zauvijek poraženi na ovim prostorima Domovine Hrvatske. A što se tiče pozdrava na odori ZA DOM SPREMNI mogu reći da je to najljepši pozdrav što Hrvati imaju. Pod tim pozdravom život na oltar domovine položilo je 753 dragovoljca, a jedan jedini zločin nismo napravili , to je nama najveći čin i ponos Domovinskog rata ...

Film je snimila UDRUGA DRAGOVOLJACA HOS-A Koprivnica a isti je financiran sredstvima ministarstva Hrvatskih branitelja, ovim putem se zahvaljujemo Ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu na financijskoj pomoći, za kraj je rekao autor knjige i dokumentarnog filma „UMRIJETI ZA ŽIVOT“, Ivan Betlehem.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: snimka zaslona/YT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.