Ivan Leutar - Vukovarski branitelj i heroj Trpinjske ceste

24.02.2024. 10:35:00

Vukovar je izgubio još jednog od svojih neustrašivih branitelja i istinske legende - Ivana Leutara, pripadnika legendarnih postrojbi s Trpinjske ceste Žutih mrava i Pustinjskih štakora. Preminuo je 23. veljače 2024. u 63. godini života, ostavljajući iza sebe naslijeđe hrabrosti, odanosti domovini i nevjerojatnih ratnih podviga.

Rođen kao Županjac, Ivan Leutar je prije rata živio život posvećen glazbi, skladanju pjesama, strastveno svirajući bubnjeve u bendovima te zaljubljen u motore i brze utrke speedway-a. Studirao je pomorstvo u Splitu, a sve se promijenilo s početkom Domovinskog rata.

Iako Vukovar nije bio njegov rodni grad, Leutar se odmah stavio na raspolaganje hrvatskim braniteljima čim su se rasplamsali ratni događaji. Svojom hrabrošću i predanošću, postao je neizostavan član obrane Vukovara, borio se na Trpinjskoj cesti, gdje je sa suborcima iz Žutih mrava i Pustinjskih štakora ostavio neizbrisiv trag.

Leutar je bio heroj Trpinjske ceste, sudionik akcija koje su se usudili poduzeti rijetki, hrabrio svoje suborce i branio Hrvatsku životom. Žuti mravi i Pustinjski štakori, iako nikad službeno formirani, postali su poznati po hrabrosti i učinkovitosti na bojištima Vukovara, podržavajući dugotrajan otpor branitelja.

Ivan Leutar sa svojim suborcima 1997. godine, izvjesio je veličanstvenu 40-metarsku hrvatsku zastavu na Vodotoranj, simbol opstojnosti Vukovara.

Izvor slike: monografija/Ivan Leutar

Nakon rata, Leutar je nastavio služiti u Hrvatskoj vojsci do 2000. godine, gdje je bio pripadnik 5. gardijske brigade, poznate kao Sokolovi.

Nakon vojničke karijere, Leutar se posvetio pisanju i dokumentiranju svog iskustva u vukovarskom ratu. Iako ga je prerana smrt spriječila da dovrši knjigu koju je planirao napisati, njegova monografija ostaje svjedočanstvo hrabrosti i žrtve svih branitelja Vukovara.

Vukovar je za Ivana Leutara bio više od mjesta borbe - bio je njegov životni izbor, grad koji je volio kao da je oduvijek pripadao njemu. Njegova smrt ostavlja prazninu u srcima onih koji su ga poznavali, ali će se sjećanje na njegovu hrabrost živjeti kroz priče u Vukovaru, podsjećajući nas na veličinu duha ovog istinskog heroja.

Kristijan Fereža/PDN

Izvorni autor: Kristijan Fereža/PDN/Foto:snimka zaslona/grude.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.