Ivica Šola: Soros financira i dio Katoličke crkve koju inače ne podnosi

22.09.2020. 09:00:00

Isusovački red dao je kroz povijest i danas nemjerljiv doprinos svjetskoj kulturi, znanosti, odgoju, obrazovanju, a o evangelizaciji da i ne govorimo.

Jednak je i nemjerljiv na istim područjima doprinos otaca isusovaca u Hrvata, bez čijeg bi djelovanja mnoge stožerne institucije hrvatskog naroda bile nezamislive.

Ovo, stoga, nije tekst o isusovačkom redu, o Družbi Isusovoj, već o, blago rečeno, zbunjujućem djelovanju pojedinih istaknutih institucija i osoba unutar Družbe Isusove, a koje financira – Soros, u kontekstu svoje agende tzv. otvorenog društva.

Kada je Sorosova zaklada Otvoreno društvo prestala s financiranjem mnogih medija i nevladinih udruga u Hrvatskoj, na upit novinara je li zadovoljan uloženim novcem, ovaj “filantrop”, kojeg neke moćne zemlje zbog šteta koje je nanio zovu “financijski terorist”, odgovorio je da nije do kraja zadovoljan. Razlog? Nije smanjen utjecaj Katoličke crkve u hrvatskom društvu, odgovorio je Soros.

Možda i zbog ovoga primjera, Soros je prema Crkvi promijenio taktiku. Umjesto da financira protivnike i, zašto ne upotrijebiti taj izraz, neprijatelje Crkve, Soros je odlučio financirati same “korisne idiote” unutar same Crkve koji se uklapaju u njegovu agendu.

Ovih je dana kao bomba odjeknula vijest, provjerena, da je zadnjih godina Soros raznim institucijama i osobama Družbe Isusove donirao milijun i sedamsto tisuća dolara, od Isusovačke službe za izbjeglice, do sveučilišta pa i LGBT aktivista među ocima isusovcima.

Ovdje su dvije stvari problematične, a obje se odnose u uvlačenja pojedinih institucija i osoba iz Družbe Isusove u Sorosove političke i svjetonazorske agende protivne i samom crkvenom nauku.

Sorosova je ideologija, kada se razgrnu sve magluštine, jednostavna: borba protiv jakih identiteta: protiv obitelji, (države) nacije i religija, poglavito Katoličke crkve.

Protiv obitelji djeluje tako da rastače tradicionalni koncept obitelji globalnim financiranjem LGBT agende te proabortivnih politika i sterilizacijskih postupaka u siromašnim zemljama.

‘EUROPLJANIN GODINE’

Protiv suverenih (država) nacija te političara suverenističke matrice općenito, od SAD-a do Poljske, zagovaranjem planskog miješanja rasa, čitaj brisanje i slabljenje nacionalnih identiteta, stoga snažno financira ilegalne (!) migracije, pa je u tom smislu darovao i znatan novac i Isusovačkoj službi za izbjeglice.

Protiv država i državnika koji ne podržavaju tu njegovu globalističku agendu radi i snažnu difamacijsku kampanju, od medija do institucija EU-a na koje ima utjecaj.

Isusovačka služba za izbjeglice koju financira Soros dobrim dijelom, kao i druge isusovačke institucije, poglavito neki profesori na sveučilištima, uvučeni su izravno u politiku, u američke izbore i antitrumpovsku kampanju.

U Hrvatskoj pak donedavni voditelj Isusovačke službe za izbjeglice pater Tvrtko Barun, u intervjuu za jedan portal, tvrdio je da ne primaju novac od Sorosa. Vjerojatno nije znao da njihove programe financira ne samo EU, već i Sorosova Zaklada, snažno antikatolička.

Pater Tvrtko Barun, čiju je službu za izbjeglice dobrim dijelom financirao Soros, smatra da problem Europe nisu migranti već kršćani Foto: Božidar Vukičević/Cropix

U istom intervju pod naslovom “Tvrtko Barun: Migranti nisu problem, problem su kršćani”, pater Barun među inim kaže: “Problem kršćanske Europe nisu muslimani, ili ateisti, ili… nego kršćani.”

Inače, pater Barun zbog svog rada s migrantima i proimigrantskim stavovima dobio je nagradu Europskog parlamenta “Europljanin godine”. Parlamenta u kojem, javno objavljeno, sjedi mnoštvo zastupnika sa Sorosove liste, a i Juncker je bliski Sorosov prijatelj.

Druga stvar koja je problematična jest ulazak Sorosove agende među same vatikanske zidine. Naime, kako su mnogi istaknuti isusovci sa Sorosove liste stali na stranu Joea Bidena, katolika proabortista, mnogi biskupi, sukladno “Naputku za katolike u politici” Ivana Pavla II., tražili su da mu se uskrati pričest jer, “ne može se privatno biti jedno, a u politici zagovarati drugo”.

U obranu Bidena, a protiv Trumpa stao je isusovac James Martin i na svom tweetu napisao: “Biden je kršteni katolik, dakle, katolik je”, i točka. Pater Martin je suradnik pape Franje, također isusovca, savjetnik je u vatikanskom sektoru za komunikacije i otvoreni LGBT aktivist.

Martin zagovara integraciju LGBT osoba u svećenička i redovnička zvanja i ide tako daleko da krivotvori samo Evanđelje.

Naime, on tvrdi da homoseksualce treba primati u zajednicu čak i ako nisu obraćeni, i to ovako argumentira, sučeljavajući dva modela, Isusov model i model Ivana Krstitelja, pa piše: “Model Ivana Krstitelja predviđao je da se prvo treba obratiti, a tek onda možeš biti primljen u zajednicu. Za Isusa pak prvo dolazi zajednica, a tek poslije obraćenje. Prihvaćanje i poštovanje su prvotni”.

Osim što je sasvim glupo odvajati zajednicu i obraćenje, jer se nijedno obraćenje ne događa u zrakopraznom prostoru, Isusov “nastupni govor” sasvim je jasan: “Približilo se Kraljevstvo Božje, obratite se i vjerujte Evanđelju” (Mk 1,15), a ne dođite u zajednicu i vjerujte Evanđelju.

Eto, i to smo dočekali, Soros financira i Crkvene institucije i osobe. Ako pak iste uspiju u svojem rastakanju na Sorosovoj matrici, ne bih se čudio da Soros postane katolik. “Ministrante” u Crkvi već ima…

Izvor: Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.