Ivica Šola: Sumanuti zeleni plan EU-a građane će baciti na prosjački štap

28.07.2021. 05:42:00

Gledajući ove strašne scene poplava koje po Europi fizički i egzistencijalno ubijaju mnoštvo ljudi, ovakav tekst možda je neprikladan u ovom trenutku. Tko, dakle, gledajući sve to, može biti protiv novog europskog paketa zakona “Fit for 55” kojim se za nekoliko desetljeća u borbi protiv klimatskih promjena želi u EU-u postići nesvrstanost, zvana klimatska neutralnost i totalno isključenje fosilnih goriva. Dok ista Njemačka radi “Sjeverni tok 2”. Netko tu mulja, piše Ivica Šola za Slobodnu Dalmaciju.

Kako sam se potrudio pročitati javno dostupne dokumente i šumu (nejasnih) fraza koje sadrže, za čitatelje ću biti slikovit, i to na primjeru jednog od najvećih zagađivača, a to je zrakoplovni promet.

Ovaj mjesec Bill Gates i mnogi američki milijarderi sudjelovali su na godišnjem “ljetnom kampu za milijardere” održanom u Sun Valleyju, gdje se govorilo o zelenoj ekonomiji i urgentnosti borbe protiv klimatskih promjena.

Bill Gates, koji se miješa u sve, bio je na samitu kao “stručnjak”, sada za klimatske promjene, a ne samo za računala, COVID, borbu protiv siromaštva…., pa postaje i stručnjak zelenog ulaganja. S njim su bili i Zuckerberg, Tim Cook, Warren Buffett, Jeff Bezos…, samo da navedemo neke od mnogih poznatijih milijardera prisutnih na događaju iza (!) zatvorenih vrata. U najavi rekoše da su svi uvjereni da je imperativ koji treba nametnuti svijetu smanjenje emisija štetnih plinova, uklanjanje ugljikovodika te ulaganje u zelenu energiju.

No, vidi vraga. Kao i obično, ogromna većina sudionika, milijardera, putovala je na skup privatnim avionima, jednim od najvećih zagađivača. Bilo je toliko mnoštvo privatnih zrakoplova koji su polijetali i slijetali na milijarderski elitni ekološki dernek da je Američka agencija za sigurnost leta izvijestila da je morala odgoditi letove komercijalnih zrakoplova kojima se prevozi obična raja u ekonomskim klasama. Dakle, prvo prosvijetljeni umovi i filantropi, a zatim kukavelj.

(…)

Istih dana kada su Gates i ekipa letjeli svojim privatnim zrakoplovima kako bi predstavili svoju ideju ulaganja u zelenu energiju zajedno s Europskom komisijom, u Bruxellesu je objavljen nacrt Komisije za porez na zračni prijevoz koji će se postupno plaćati za putnike (svi mi kojima će prijevoz poskupjeti), kao i za robu koju će ti zrakoplovi prevoziti (pa će nam automatski i ona poskupjeti). No, za razliku od nas, obične raje, Gatesu i ekipi milijardera to se neće dogoditi, jer su privatni zrakoplovi izuzeti od ekološkog oporezivanja, pa Komisija kaže, molim lijepo, “jer se koriste u poslovne svrhe“ i koji su bitni za “vođenje poslovanja“!?

Dakle, to što Europa zove borbom protiv klimatskih promjena zapravo je životinjska farma u kojoj će neke životinje biti jednake, a neke, milijarderske, jednakije. Bogati će postati još bogatiji “spašavajući planet“, a siromašni još siromašniji. Čekaj malo, što ako neki mali ili srednji poduzetnik putuje iz Splita u Bruxelles također radi posla, a nema privatni zrakoplov, zašto bi on bio oporezivan, a Bill Gates ne? Sumanuto!

Nije to slučaj samo na ovom slikovitom primjeru. Cijeli EU plan “Fit for 55“ funkcionira tako da će ovu megakapitalističku zelenu muljažu na svim područjima platiti krajnji korisnici robe i usluga koje će poskupjeti. Sve tvrtke, na bilo kojem području, bit će prisiljene ova enormna povećanja troškova prenijeti na krajnje korisnike, na nas, na raju.

(…)

Bogu hvala, dok Plenkovićeva Hrvatska šuti, Hrvatska koja je deindustrijalizirana i s CO2 te globalnim zagađenjem ima veze kao Tomašević sa zelenilom ili Puljak s Pametnim, mnoge ozbiljne europske države, Francuska (valjda je Macron naučio lekciju na žutim prslucima), Italija, Španjolska, Latvija, Irska…, već su ustale protiv ovog sumanutog zelenog plana koji će im građane baciti na prosjački štap. Da apsurd bude potpun, i europski zeleni također se dijelom protive prijedlogu Komisije.

Ipak, postoje i oni koji to od srca podržavaju. Tko je najviše zapljeskao Ursuli Von der Leyen, osim Gatesa i ekipe milijardera, dok je predstavalja ovaj projekt? Pa, logično, globalni investicijski štakori poput Allianz Global Investorsa i prekomorski špekulanti poput Bloomberga i sličnih “spasitelja planeta”.

Nitko nema ništa protiv odlučnog ekološkog djelovanja i osvještavanja. Naprotiv. No, ovo nije to, ovo je najveća pljačka europskih građana u povijesti u kojoj će, opet slikovito, Alija Sirotanović financirati Billa Gatesa, njegove jahte i zrakoplove. Uz blagoslov onoga što simbolizira Ursula i cijela ta, možda i korumpirana, klika, zaključuje Ivica Šola za Slobodnu Dalmaciju.

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala

Izvor: Narod

Izvorni autor: Ivica Šola/foto: Knjižara Nova

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.