Izbori na Islandu: vlada na putu da zadrži većinu, jača desni centar

26.09.2021. 14:18:00

Vladajuća koalicija ljevice i desnice na Islandu na putu je da zadrži većinu nakon parlamentarnih izbora u subotu, pokazuju u nedjelju rano ujutro djelomični rezultati, ali lijevo orijentirani ekološki pokret premijerke Katrin Jakobsdottir gubi potporu u odnosu na  svoja dva saveznika s desnice.

U nedjelju rano ujutro, s prebrojanih oko trećinu glasova, savezu se pripisuje 38 od 63 mjesta u parlamentu,  iako nije sigurno da će tri stranke nastaviti vladati zajedno.

Veliki pobjednik je Stranka napretka (desni centar), koja je na putu da od pokreta Lijevo-zeleni, premijerke Jakobsdottir, preuzme rang druge stranke na Islandu, iza neuništive Stranke neovisnosti (konzervativne) bivšeg premijera Bjarnija Benediktssona.

Prema projekcijama, ova potonja stranka bi osvojila 24,3 posto glasova i 16 (stabilnih) od 63 mjesta u Parlamentu, dok bi naprednjaci predvođeni Sigurdurom Ingijem Jóhannssonom osvojili 13 mandata sa 16,5 posto glasova, pet više nego na prethodnim izborima 2017.

Pokret Lijevo-zeleni dobio bi 14,7 posto glasova i  devet mjesta u parlamentu, dva manje nego prije četiri godine.

Troje stranačkih čelnika složilo se o tome da će započeti raspravu o održavanju postojeće vladajuće većine dobiju li potreban broj glasova.

Ovu europsku zemlju koja nije članica EU-a, s otprilike 360.000 stanovnika, posljednje četiri godine vodi premijerka Katrin Jakobsdottir. Ona je popularna u zemlji, ali je njezin Lijevo-zeleni pokret izgubio dio podrške nakon prošlih parlamentarnih izbora 2017. kada je formirana neuobičajena koalicijska vlada s konzervativnom Strankom neovisnosti i liberalnom Strankom napretka. 

Izvor: Direktno

Izvorni autor: dm, H, snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.