IZBORNI INŽENJERING HDZ-ov tim sa Šeksom planira prekrajati i 7. i 8. izbornu jedinicu. Novi i Crikvenica bit će zajedno s Rijekom i Pulom

27.03.2023. 09:50:00

Ideja HDZ-a je da se cijelo Primorje do Crikvenice poveže s Rijekom u istoj 8. jedinici, a da se dio riječkog prigrada poveže sa 7. jedinicom

HDZ-ova radna grupa koja radi na prijedlogu novih izbornih jedinica sklona je zadržati isti broj jedinica, dakle 10, ali će njihove granice biti donekle korigirane u nekim slučajevima, kako bi se u svim jedinicama izjednačio broj birača. Nalog je to i Ustavnog suda, da se taj posao dovrši do 1. listopada, ali HDZ je pri kraju izrade prijedloga koji bi se do ljeta već mogao naći i u Saboru.

Premijer Andrej Plenković povjerio je izradu zakona o izbornim jedinicama ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici, županu Ivanu Anušiću, HDZ-ovu veteranu Vladimiru Šeksu i njegovu posinku te eurozastupniku Karlu Ressleru, što je logičan sastav kako bi i slavonska baza s Anušićem na čelu bila zadovoljena, dok su ostali stručnjaci u tom poslu, u prvom redu Šeks koji je krojio izborne jedinice i u Tuđmanovo vrijeme.


Presudno prekrajanje

Već se pisalo o tome da plan ide u smjeru prekrajanja upravo slavonskih jedinica, odnosno granica četvrte (Virovitičko-podravska i Osječko-baranjska županija) i pete (Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Vukovarsko-srijemska županija) izborne jedinice. Četvrtoj jedinici pridodali bi se neki dijelovi Koprivničko-križevačke županije, a petoj Sisačko-moslavačke. Naime, ove dvije slavonske jedinice imaju najmanje birača od svih deset iz kojih se bira po 14 zastupnika, a čini se da će broj zastupnika po jedinici ostati isti, dakle spomenutih 14.

No, sad se doznaje kako bi ovo prekrajanje moglo zakačiti i 7. i 8. jedinicu, a to su jedinice koje pokrivaju riječku regiju – 7. zahvaća prsten, Gorski kotar i seže sve do juga Zagreba, a 8. kako je poznato biračima u Rijeci obuhvaća Rijeku, otoke i Istru, no ne i Primorje. Sada je ideja da se cijelo Primorje do Crikvenice poveže s Rijekom u istoj 8. jedinici, a da se dio prigrada, odnosno prstena koji je sada u 8. jedinici poveže sa 7. jedinicom, gdje bi prsten i Gorski kotar i ostali. Dakle, u 8. jedinicu ušli bi i Novi Vinodolski, Crikvenica, Bakar, Kraljevica i sve prema Rijeci, dok bi Matulji bili dodani 7. jedinici gdje već jesu Kastav, Viškovo itd.

To znači da se HDZ odlučio potpredsjednika Vlade i ministra prometa Olega Butkovića, koji je iz Novoga, kandidirati u 8. jedinici, i na taj način “napasti” najjaču SDP-ovu izbornu jedinicu. HDZ je na prošlim izborima 2020. godine već ostvario najbolji rezultat u 8. jedinici ikad, a ovim manevrom gdje bi kandidirali popularnog, a domaćeg ministra Butkovića, koji je među ostalim u svom mandatu izgradio brojne luke i prometnice u PGŽ-u, jasno je da HDZ ovog puta puca na najbolji rezultat ikad na riječkom području. Prošli put osvojili su četiri mandata, a ovako sigurno mogu računati i na pet mjesta u Saboru.


Taktika za Matulje – utopiti glasače SDP-a u 7. jedinici

 


Istovremeno vladajući šalju Matulje u 7. jedinicu – i tu ima puno političke logike jer HDZ u Matuljima praktički tek egzistira, dok je to općina s ogromnom podrškom SDP-u. Ovako će se ti glasovi za ljevicu utopiti u masi ostalih glasova 7. jedinice, gdje matuljski SDP-ovi simpatizeri u odnosu na Zagreb čine promile. S druge strane, HDZ ulazi u 8. jedinici s jakim sastavom u kojem će onda biti i Oleg Butković, i Tomislav Klarić iz Bakra, i Josip Borić s Raba, i Anton Kliman iz Istre, i naravno Josip Ostrogović i drugi iz Rijeke, a i s općinama i gradovima gdje tradicionalno već imaju veliku biračku bazu i lokalno pobjeđuju.


Matematika je naravno na strani onih koji kreiraju novi sastav jedinica, a ako se ove najave ostvare, tada je jasno da bi se SDP trebao zabrinuti i za svoju posljednju veliku bazu, 8. izbornu jedinicu. Konačan prijedlog znat će se tijekom nekoliko tjedana.

Pitanje Lukanovića

Istovremeno, to je i “klopka” za vrh SDP-a – oni, naime, još kalkuliraju bi li se šef stranke Peđa Grbin kandidirao kao dosad u 8. jedinici, s obzirom na to da je iz Istre, ili možda u 1. zagrebačkoj jedinici s obzirom na to da je lider oporbe i nacionalni političar. Ovako ga HDZ de facto tjera iz 8. jedinice, jer si šef SDP-a sigurno ne može priuštiti poraz na domaćem terenu od, objektivno, popularnog Olega Butkovića.

Tu je i još jedna kvaka – naime, ako bi se u 8. jedinici kandidirao aktualni predsjednik Županijske organizacije SDP-a Ivica Lukanović, koji inače formalno živi na području 7. jedinice u Kastvu, ali je po funkciji najlogičniji nositelj liste u riječkoj jedinici ako Grbina tu nema, i on bi Butkovićevom kandidaturom mogao nakon izbora ostati “politički potrošen” ukoliko bi HDZ bio snažniji od SDP-a, ili izjednačen. Stoga se možda Lukanović odluči za 7. jedinicu, ali u tom slučaju ostaje pitanje tko je taj koji će iz SDP-a izaći na megdan Butkoviću kao nositelj liste. Naime, očekuje se da gradonačelnik Marko Filipović ostane čovjek za Rijeku, i da na izbore za Sabor uopće ne ide.

Stoga bi ovo mogla biti itekako zanimljiva kampanja, ali jednako će tako biti zanimljivo pratiti i kako će SDP doskočiti ovom manevru.


Izvor: novilist.hr/Foto: Ilustracija NL

Izvorni autor: Tihana Tomičić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.