Izbornik otvoreno o navodnom sukobu Vatrenih, kritikama Vide, maksimirskom ruglu i onome što ga brine

16.10.2020. 15:48:00

Izbornik nakon utakmica u listopadu najavio za studeni još neke male eksperimente u reprezentaciji

Zlatko Dalić iza sebe ima dvije pobjede nad Švicarskom i Švedskom, pritom je posebno bitna nad Skandinavcima u borbi za treće mjesto u skupini Lige nacija i minimalan poraz od Francuske golom Mbappea u 79. minuti. Što ga čini spokojnim, a što nespokojnim, pitali smo izbornika.

- Znatno je više pozitivnih stvari, puno sam mirniji nego što sam bio u rujnu jer pokazali smo da smo ozbiljna reprezentacija koja ima jasan plan i ideju te može igrati sa svakim protivnikom, tako i s doprvacima svijeta. To je za mene iznimno važno. Bili smo ravnopravni, ako ne i bolji od Francuza. No, realnost koju moramo shvatiti je da stvaramo novu momčad i da za to treba vremena. Testiramo neke igrače i s te strane sam optimist jer potvrdili smo da imamo mladiće koji kroz neko vrijeme mogu biti nositelji hrvatske reprezentacije. Za to im trebaju ovako jake utakmice da kroz njih što prije sazriju i dođu do tog nivoa. Brine me velik broj primljenih golova. U ova tri nastupa ponovno smo dobili četiri, ali doći će to na svoje - odgovorio je Dalić.

Samo komplimenti

U rujnu je kazao da će srediti neke stvari u ekipi i to je obavljeno. Pristup je bio pravi, na njega ovaj put nema zamjerki.

- Žao mi je što se igrače ne pohvali maksimalno za utakmicu kakvu su odigrali s Francuskom. Dali su sve, pogotovo u drugom poluvremenu. Zaslužuju samo komplimente za ono što su pokazali, osim u prvih petnaestak minuta kad se nismo uspjeli složiti kako treba. Morate shvatiti da smo igrali bez Brozovića, Rebića i Vrsaljka, zatim Kramarića, koji nije mogao zbog ozljede, i na kraju bez do kraja spremnoga Brune Petkovića. Petorica igrača koji su nama u prvoj ekipi nisu nam bili uopće na raspolaganju, ili nisu bili u pravom izdanju. Tome treba dodati da se Ivan Rakitić oprostio upravo prije ove akcije. Prema tome moramo biti zadovoljni. Vidljiv je pomak, puno smo više trčali i bili znatno bolji. To me veseli. Izgledali smo jako dobro.

Koliko Hrvatska može bolje od igre prikazane protiv Francuske?
- Ima mjesta za napredak. Kad se vrate spomenuti i budu u punoj formi, to će biti pomak za 20-30 posto. Sigurno je da ovo nije krajnji domet. Raduje što smo bili egal s Francuzima, pa i dominirali. U drugom poluvremenu smo gazili, nisu oni bili loši, nego mi smo igrali agresivno, držali visoki presing, protok lopte je bio brži. Kad se kompletiramo i složimo, bit ćemo još jači.

Biste li svladali Francusku u ove dvije zadnje utakmice da zamijenite obrane? Deschamps vama da svoju, a vi njemu našu?
- Neću ništa govoriti protiv naše obrane. Defenzivnu fazu igra cijela ekipa. U obrani se tražimo. Lovren tek sada ima ritam nastupa u Zenitu, Vida ima svojih problema, nije u klubu u bajnoj situaciji, u odnosu na SP oba su beka nova. U svakoj utakmici igramo s drugim igračima, rotiramo i tražimo najbolju varijantu. I to je jedan od razloga što nismo standardni. Rekao sam da je Ćaleta-Car odigrao jako dobro dvije utakmice, no nisam ga mogao staviti i treću u osam dana, a prije toga je u nedjelju igrao za Marseille. Ne dam na obranu, ne pristajem da je se napada. Kad se stabiliziramo i nađemo četiri igrača koji će biti standardni, bit će dobro.

Vida je najviše na udaru kritike. Ne samo zbog prikazanog u reprezentaciji nego i u Bešiktašu. Je li izgubio mjesto u prvih 11?
- Domagoj Vida je dokazana vrijednost. Ima malu krizu, upao je u igračke probleme. Međutim, poznavajući njegovu kvalitetu, upornost i hrabrost, vratit će se sigurno. Ima moju punu potporu. Niti ja kao izbornik, niti vi mediji ne smijete otpisati Vidu. Ja ga trebam, hrvatska reprezentacija ga treba i on će biti opet na razini na kakvoj je bio.

Mijenjanje i u studenome

Igrao je čak 21 nogometaš u tri utakmice. Tako ste rasporedili minutažu. Jeste li i o nekom saznali nešto novo?

- Napravite analizu svih reprezentacija, koliko ih je koristilo manje igrača u tri utakmice?

Točno je da izbornici rotiraju i isprobavaju razne sustave, podsustave, mijenjaju igrače i njihove pozicije…
- Radit ću to još u studenome. Potom moram podvući crtu. U Rusiji ste znali napamet u pola noći ekipu koja će igrati. Bila je standardna. Jednako i tijekom kvalifikacija za Euro. Razlike su se svodile na igrača-dva. Sad sam mijenjao i tražio jer moram sve vidjeti i biti na čisto. Neću ni o kome davati zaključne komentare prije utakmica u studenome. Htio sam, koliko sam god mogao, dati šansu svima. Nisam uspio Čolaku i Oršiću, to mi je žao, ali jednostavno nije bilo prigode. Domagoj Bradarić se kao najmlađi pokazao kao dobitak, međutim to je obvezan ponavljati.

Osim Bradarića tko su još dobitnici, a tko gubitnici?
- Ne bi bilo realno da već objavim završne ocjene jer do okupljanja u studenome još će igrači podići formu.

Hoće li tko ostati bez poziva? Spomenuli ste u tom kontekstu Tina Jedvaja, ne bude li ništa igrao.
- Stalno govorim igračima da moraju igrati. Pogotovo sad kad su se pojavili i drugi koji igraju i pokazali su da mogu. Apelirao sam na njih. Morat ćemo voditi računa o tim stvarima. Već sam prije govorio da mogu progledati kroz prste nekim starijima ako ne odigraju koju utakmicu, ali mlađima ne. Zato bih htio da svi nađu klub i budu u formi. Nema smisla da budeš pozivan u reprezentaciju, a ne igraš u klubu.

Ni u jednoj od tri utakmice zapravo niste od prve minute izveli najbolji sastav zbog odluke da se rasporedi teret koji će svaki igrač podnijeti. Imate li ovoga časa u glavi kojih je to najboljih jedanaest ili ćemo to vidjeti tek na Europskom prvenstvu?
- Govorio sam o Europskom prvenstvu, međutim najboljih jedanaest moramo definirati već u ožujku kad počinju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Skratio se taj termin. U studenome će biti još nekih malih eksperimenata, a zatim će se momčad standardizirati. Kad bi trebalo, da danas imamo odlučujuću utakmicu, odmah bih vam rekao naših startnih jedanaest. Ne kažem da to nije važno jer je važno, ali napravit ću još nekoliko kombinacija i zatim donijeti definitivnu odluku. Dakle, znam udarnih 11. Imam ih u glavi. No, dat ćemo šansu da se možda netko još nametne.

Najopasniji u 4-2-3-1

Francuski novinar vas je na press konferenciji pitao za Tomu Bašića. Je li moguće da priključite još koga novog?
- Kako smo zvali Bradarića, Melnjaka i Uremovića, tako postoji mogućnost da uzmemo još nekoga. Bašića pratimo, on igra u Bordeauxu, ali na tim smo pozicijama u veznom redu najbrojniji pa ga zato nismo priključili. Vidjet ćemo. Pogledat ćemo ga, ako bude kako treba, možda dobije šansu u studenom.

Koji se sad prvi sustav igre? I dalje 4-2-3-1?
- U tom 4-2-3-1 smo najopasniji i najkvalitetniji. Kad smo svi pravi. No, morali smo pokazati što možemo i na drugi način. Možda bi bilo najidealnije da smo napravili obrnuto, da smo s Francuskom igrali 4-4-2 u rombu i s dva brza napadača. Možemo biti jaki u obje varijante jer takav nam je profil igrača.

Odmah do najboljih

Pod povećalo smo stavili tu formaciju jer tako Hrvatska nikad nije igrala do St. Denisa, ali dodatno je drugačije kad si domaćin i favorit kao sa Švedskom.

- Zadovoljan sam jer su igrači najmeritorniji za ocjenu. Oni su svi imali pozitivan stav o tome. Kad ne bi to prihvatili, bio bih u dvojbi. To mi je najvažnije.

Gdje je danas Hrvatska na europskoj ljestvici po kvaliteti? Je li to od osme do desete pozicije?
- Na Svjetskom prvenstvu okosnica naše reprezentacije bili su igrači Reala, Barcelone, Liverpoola, Juventusa, Intera, Milana… Ovog časa to su drugi igrači i činjenica je da po tom kriteriju nismo u vrhu svjetskog nogometa, ali spadamo među najbolje. To je objektivna ocjena. Znači, nismo u čistoj špici, među prvih nekoliko najboljih, ali smo odmah do njih. Hrvatska uvijek mora biti među 10-15 vodećih u svijetu. Mi to možemo, želimo i hoćemo. Sve što radim je da Hrvatska ostane konkurentna za svjetski vrh. Po meni, realnost našeg nogometa, ono na što treba ubuduće ciljati, to je plasman na velika natjecanja. Sve što se više napravi je bonus.

Ligu nacija završavamo sa Švedskom u Solni i Portugalom u Splitu. S koliko biste bodova bili zadovoljni. Sa Skandinavcima se borimo za ostanak u A kategoriji, a Portugal je još jedna reprezentacija koju nikad nismo pobijedili.

  • Kad bismo uzeli četiri boda, jedan u Švedskoj i tri u Splitu, bilo bi dobro - zaključio je Dalić.

_____________________________________________________________________________________________________________

Animozitet između Perišića i Kramarića ne vidim i ne osjetim

Postoji li kronični problem u odnosu Perišića i Kramarića ili je to samo dojam prema van i medijski naglašeno?

- Razumijem vas medije da vas zanimaju samo problemi i to potencirate. Međutim, ja to tako ne vidim. OK, dogodi se nekad nekakva situacija da netko nekom ne preda loptu, ali to su napadači, to su takvi igrači… Međutim, ako ima problema, ako ih je bilo ili ako će ih biti, mi ćemo to rješavati unutra svlačionice, na sastancima, ne po medijima. Problema nema nikakvoga, ali ako ga i bude riješit ćemo ga među nama.

Kažete da između Perišića i Kramarića nema animoziteta?

- Ne vidim ga i ne osjetim ga. Drugo je teren, razumijem da napadač gleda samo gol.

Najnormalnije funkcioniraju izvan utakmica, u hotelu, na putu?

  • Ako vi mediji želite tražite probleme ne mogu vas u tome spriječiti, ali predložio bih da budete pozitivni. Iz ove utakmice s Francuzima trebali biste izvući sve najbolje. Nema problema, niti će ih biti. Nadam se da ih neće biti.

_____________________________________________________________________________________________________________

Je li ovo bila zadnja utakmica hrvatske reprezentacije na Maksimiru?

- Nisam mjerodavan donositi takve odluke, međutim možda bi trebalo presjeći da se na tom stadionu više neće igrati jer tada bi se možda netko pokrenuo. I nešto napravio. Ovako stalno govorimo da nije to stadion za reprezentaciju, pa opet dođemo igrati na njega. I preko toga se olako prelazi. Opet, ne možeš izbjegavati glavni grad da ne igraš u njemu, više je to aspekata. Moram pohvaliti ljude koji su nam bili domaćini, omogućili su nam maksimalne uvjete za treninge, ali ovo drugo na utakmici nije adekvatno viceprvacima svijeta. Možda bi HNS trebao reći - kad je tako, nećemo igrati na Maksimiru. I gotovo. No, nisam ja za to meritoran. Već dvije godine pričam da je žalosno što nemamo ni kamp, ni uvjete, ni teren… Igrat ćemo sad u Splitu pa ćemo vidjeti da će biti super.

Izvor: sportske.jutarnji.hr/Foto: FRANCK FIFE/AFP

Izvorni autor: Dražen Antolić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.