IZBORNIK UOČI MEČA KARIJERE: ‘TEA JE DOBILA LONGETU, A FRANCUSKINJE MISLE DA ĆE IM BITI LAKŠE S NAMA...‘

18.12.2020. 10:13:00

‘Mi smo sad tu u polufinalu kao nekakvi uljezi. No, mi smo uljezi koji znaju što hoće!‘

 

Zaderat će se iz petnih žila i djevojke će doći na rub suza, pomilovat će ih očinskim pogledom punim razumijevanja, smiriti ih i dovesti do pobjede, to je izbornik Nenad Šoštarić, čovjek koji je pomlađenu i oslabljenu rukometnu reprezentaciju doveo pred vrata raja.

Vrhunski stručnjak, pedagog, psiholog, čovjek koji je poništio "prokletstvo" staro tri desetljeća i doveo rukometašice u prvo povijesno polufinale nekog velikog natjecanja. Na redu su Francuskinje, aktualne europske prvakinje, na redu je, nadamo se, prvi "klasik", samo prva u nizu velikih utakmica koje će Hrvatice i Francuskinje u budućnosti igrati na velikim natjecanjima.

Lagano podcjenjivanje

Kao njihovi muški kolege. Zašto ne? Šoštarić je dosanjao san. Kad bi to bilo sve što je u karijeri napravio, napravio je čudo:

- Medalja je, naravno, želja, no pogleda li se tko je ostao iza nas, sve je jasno. U polufinalu nema olimpijskih prvakinja Ruskinja, nema svjetskih prvakinja Nizozemki. Tu nisu Rumunjke, četvrte s posljednjeg EP-a, nije ni Njemačka, Mađarska, Švedska, svi oni koji najviše ulažu, nema jake Srbije...

Bilo je lijepo biti na predstavljanju polufinalista u Boxen Areni:

- Svi su rekli da nas nisu očekivali u toj ulozi, nego Nizozemke, Njemice... Naše suparnice Francuskinje i izbornik Olivier Krumbholz priznali su da misle da im može biti lakše s nama, nego s nekom etabliranom reprezentacijom...

Neka misle, mislili su to i drugi prije:

image
Nenad Šoštarić
 Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

 - Nije da ne cijene to što smo napravili, no logično je da nas tako doživljavaju. Na posljednjim velikim natjecanjima sve je bilo rezervirano za nekoliko istih ekipa, mi smo sad kao uljezi. No, mi smo uljezi koji znaju što hoće.

Poznat kao vrhunski "špijun", Šoštarić je već analizirao suparnice, uvijek to čini do najsitnijih detalja.

- Prvi video smo pogledali još u utorak navečer, drugi u srijedu prije ručka. Nakon treninga i večere na redu je bio treći. Ne gledamo, naravno, cijele utakmice Francuskinja, nego polusatne klipove s njihovim akcijama. Znamo sve o njima, znamo da imaju 16 podjednako dobrih igračica. U utakmici protiv Rumunjske Krumbholz je u 18. minuti doslovno izmijenio cijelu postavu, on ima taj privilegij, i to sve govori.

Šoštarić je u pripremi za Francusku imao još jedan adut: Ćamilu Mičijević koja igra u Metzu.

Sitne ozljede

- Reprezentacija im igra kao Metz, igraju brzi centar, jake su u obrani, opasne sa svih strana. Ćamila je tu dala svoj obol, pomaže u pripremi, daje primjedbe i sugestije. Imaju kombinaciju starih i iskusnih igračica i onih mlađih. Te mlađe su samo uvjetno mlađe, tu su negdje kao većina naših. Desna vanjska Lacrabere, lijeva Nze Minko, srednja Zaadi Deuna, vratarke Leynaud, Darleux, Foppa na crti... Sve su opasne, no za sve imamo odgovore.

Stanje u ekipi je nepromijenjeno - optimistično i zaigrano:

- Sve je i dalje u redu, cure jedva čekaju tu najveću utakmicu. Težih ozljede i problema nema, tek Paulu Posavec muči stara ozljeda koljena, nešto kao i Ćamilu koja je dosta potrošena i očekivano umorna. Tea Pijević ima longetu na ozlijeđenom malom prstu desne ruke, no bit će sve spremne za polufinale.

Spremne za novu pobjedu:

- Uvijek, no kako bude, bit će. Znam samo to da ćemo se i nakon ove utakmice moći pogledati u oči i reći da smo dali sve od sebe. Samo je to sigurno.

Izvor: sportske.jutarnji.hr/Foto:ANDRE WEENING

Izvorni autor: Predrag Žukina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.