IZDALI SU GA: Rusi se okrenuli protiv Putina, panika u Moskvi!

23.08.2022. 15:58:00

Vladimir Putin nazvao je pokušaje otkazivanja ruske kulture i same Rusije uzaludnima. “To je jednostavno glupo. A oni koji misle drugačije, na njihovu žalost, nisu naučili lekcije iz povijesti”, dodao je Putin na festivalu Tavrida ART na Krimu.

Putin je istaknuo da su ove godine “u festivalskom timu i ljudi s oslobođenih teritorija – iz Donjecke i Luganske Narodne Republike”. “Danas ste zajedno, spremni udružiti napore za postizanje zajedničkih ciljeva, a to znači da znate da morate biti zajedno da biste bili jaki. Cijela bogata tisućljetna povijest Rusije nas tome uči”, rekao je.

“Znamo da su sve poteškoće i iskušenja vrijeme novih prilika i često govorimo o tome. Vrijeme je da budete odvažni, to je istina, a vi ste upravo takvi”, rekao je Putin.

Ruska elita paničari

Putinovi saveznici navodno pokušavaju kontaktirati Zapad u očajničkom pokušaju okončanja rata u Ukrajini. Ruska elita je u sve većoj panici zbog sankcija nametnutih zemlji i nada se da bi razgovori mogli mirno okončati rat, prenosi The Sun.

Dokument za koji se vjeruje da je kružio zapadnim obavještajnim agencijama i u koji je navodno imao uvid u The Mirror tvrdi: “Predstavnik Putinova unutarnjeg kruga poslao je signal o želji za pregovorima. Raspoloženje kremaljske elite je panika.”

Iako ovaj ruski “izdajica” nije imenovan, opisani su kao “stup režima” u Rusiji. Drugi izvor rekao je za Mirror: “Često je slučaj, kao što se dogodilo u završnim fazama Drugog svjetskog rata, da dužnosnici na strani zabrinutoj za svoju budućnost pristupe kako bi je osigurali.”

Problem s nuklearnom elektranom Zaporižja

Bilo koja misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za inspekciju elektrane Zaporižja ne može proći kroz glavni ukrajinski grad Kijev jer je preopasno, rekao je u utorak visoki ruski diplomat, a prenijele ruske novinske agencije.

“Zamislite što znači proći kroz Kijev. To znači da dolaze do nuklearne elektrane preko prve crte bojišnice”, izjavio je Igor Vishnevetsky, zamjenik šefa odjela za nuklearnu proliferaciju i kontrolu naoružanja ruskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi RIA.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je u ponedjeljak u New Yorku da je glavni tajnik UN-a procijenio da postoje logistički i sigurnosni kapaciteti za podršku bilo kojoj misiji IAEA-e u elektranu Zaporižja, koja je pod ruskom kontrolom, prenosi Danas.hr

Agencija Tass citirala je Vishnevetskyja koji je rekao da nijedna takva misija nema mandat baviti se “demilitarizacijom” elektrane, kako traži službeni Kijev, već se može baviti samo “ispunjavanjem jamstava IAEA-e”.

Nuklearka Zaporižja, najveća u Europi, na meti je granatiranja od prošlog tjedna, za što se Ukrajina i Rusija međusobno optužuju, potičući strah od nuklearne katastrofe, zbog čega se u četvrtak sastalo UN-ovo Vijeće sigurnosti.

Kijev optužuje Moskvu da se elektranom koristi kao bazom za napade, na koje ukrajinska vojska ne smije odgovoriti.

U prvim napadima 5. kolovoza pogođen je transformator visokonaponskog dalekovoda zbog čega je automatski zaustavljen 3. reaktor i pokrenuti pričuvni generatori.

U napadima u četvrtak oštećeni su crpna stanica i uređaji za mjerenje razine radijacije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak je poručio da će svijet izgubiti bitku s terorizmom i pokleknuti pred nuklearnom ucjenom ako ne poduzme nešto da spriječi nesreću u elektrani Zaporižja.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: snimka zaslona

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.