IZLAZNE ANKETE ZA GRADONAČELNIKA OSIJEKA: Radić 41,4%, Mlinarević 19,2%, Kušec 16,6%, Šišljagić 8,3%, Ham 5,5%

16.05.2021. 19:36:00

Izlazna anketa u 19 sati: Agencija Ipsos za Novu TV provela je anketu koja pokazuje neslužbene pobjednike izbora. One pokazuju kako Radić osvaja 41,4%, Mlinarević 19,2%, Kušec 16,6%, Šišljagić 8,3%, Ham 5,5%. Kruhonja i osvaja 4 posto dok Vanek dobiva 2,63 posto.

Što se tiče izlaznosti birača tiče, do 16:30 sati koju je Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo u 17 sati pokazuje kako je u Osječko-baranjskoj županiji do tada izašlo 32,46 posto birača. U Osijeku pak taj postotak iznosi 28,69 posto, a na izbore je izašlo 24.034 Osječana, od 83.770 Osječana koji imaju pravo glasanja.

Za Osijek se bori sedam kandidata

Ako ni jedan od kandidata ne dobije većinu odnosno 51 posto glasova, tada dvojica ili dvoje kandidata odlaze u drugi krug izbora koji će se održati 30. svibnja.

Donosimo pregled kandidata za mjesto gradonačelnika.

Ivan Radić, kandidat HDZ-a za sebe kaže da je mlad i neopterećen prošlošću, a želi Osijek otvoriti prema svima, donijeti optimizam i novu energiju. Upravo potonje i njegov je predizborni slogan. Ovom kandidatu predizborne ankete bile su i više nego naklonjene, on je naime prema njima vodeći kandidat koji svakako prolazi u drugi krug.

Foto: Ivan Radić

Ako je vjerovati anketama, poprilično gusto bit će između kandidata SDP-a, Gorana Kušeca i kandidata koalicije Domovinskog pokreta i Mosta, Berislava Mlinarevića. Svakom anketom ovaj dvojac mijenjao je pozicije, a dijelilo ih je tek nekoliko postotaka ili čak manje od jednog.

Goran Kušec, redoviti je profesor u trajnom zvanju na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti. Tijekom života bio je voditelj projekata pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa te suradnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, a radio je i na međunarodnim projektima. Ovaj kandidat SDP-a na izbore izlazi pod sloganom “Novi gradonačelnik”.

Foto: Goran Kušec

Berislav Mlinarević, osječki je poduzetnik koji na izbore izlazi ispred Domovinskog pokreta i Mosta,  a veliki fokus stavlja na gospodarstvo te na osječko sveučilište. Sudeći prema anketama, on bi, ukoliko uđe u drugi krug, mogao “ukrasti” i nešto Radićevih glasova s desnice.

Foto: Domovinski pokret

Vladimir Ham, kandidat je za gradonačelnika ispred stranke HNS – liberalni demokrati, inače i predsjednik podružnice u Osijeku. Ham je gradski vijećnik, a od 2013. do 2017. godine bio je i dogradonačelnik Ivici Vrkiću, trenutnom gradonačelniku Osijeka.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Anketirani birači čini se ne mogu se odlučiti hoće li radije odabrati Hama ili kandidatkinju Možemo!, Katarinu Kruhonju. I njih dvoje, kao i Krušec i Mlinarević neprestano se izmjenjuju na anketama. Inače, Kruhonja je magistrica znanosti medicinskom fakultetu u Zagrebu. Deset godina specijalizirala se na Odjelu za nuklearnu medicinu, a potom stekla zvanje primarius te vodi tamošnji dijagnostički odjel. Suosnivačica je Centra za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek.

Foto: Možemo! Osijek

Vladimir Šišljagić, kandidat je Snage Slavonije i Baranje, a nekadašnji predsjednik HDSSB-a. Inače, hrvatski političar, liječnik i znanstvenik, ali i bivši župan Osječko-baranjske županije. Završio je Medicinski fakultet u Sarajevu te postao doktor medicine, točnije kirurg, traumatolog. Doktorirao pak iz područja biomedicine i zdravstva na Medicinskom fakultetu u Osijeku.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Miroslav Vanek, kandidat je ispred liste grupe birača “Građani, a ne političari” . Za sebe kaže da je aktivist, lokalpatriot, a svoju listu predstavlja pod sloganom “Jednostavno je”. Vanek je dugogodišnji osječki političar jer bio je naime i vijećnik Gradskog vijeća, ali  predsjednik Građanske opcije grada Osijeka – GOGO. Jedno vrijeme pridružio se i HNS-u no iz te stranke isto tako je i odstupio.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Pixsell/Facebook

Izvorni autor: Matea Vidić/Dnevno.hr

Autor: