IZLOŽBA RATNIH FOTOGRAFIJA "GROMOVA" U DUGOM SELU U POVODU 32. OBLJETNICE USTROJA BRIGADE

17.05.2023. 10:16:00

U sklopu obilježavanja 32. obljetnice ustroja 2. gbr "Gromovi", u novootvorenim prostorijama Kulturno-informativnog centra u Dugom Selu, dana 16. svibnja 2023. godine u 11,00 sati, otvorena je izložba ratnih fotografija 2. gardijske brigade.

 Uz veterane 2. gardijske brigade, svečani trenutak otvaranja izložbe uveličale su braniteljske udruge iz Zaprešića i Velike Gorice i ratni zapovjednici "Gromova", umirovljeni generali HV, Vlado Šindler i Zvonimir Peternel.

 Izložbu je uz prigodan pozdravni govor i citiranje "Himne Slobodi", Ivana Gundulića, otvorio predsjednik Udruge veterana 2. gbr, umirovljeni pukovnik Ivan Krupec, koji je zahvalio nazočnim veteranima i građanima Dugog Sela na dolasku, a gradonačelniku Nenadu Panianu i njegovim suradnicima na velikodušnoj potpori i ustupljenom prostoru za održavanje izložbe. Pozdravio je zatim ratne zapovjednike brigade, izaslanika gradonačelnika Grada Zagreba i ostale goste, nakon čega je intonirana državna himna i održana minuta šutnje za sve poginule i preminule pripadnike "Gromova".

 Potom se skupu obratio jedan od ratnih zapovjednika "Gromova", umirovljeni general, Vlado Šindler, koji je posebno naglasio potrebu njegovanja sjećanja na Domovinski rat i one koji su u tom ratu dali najviše što se može - svoje živote. Podsjetio je na 208 poginulih i 1.400 ranjenih i ozlijeđenih, te na više od 9.000 onih koji su prošli kroz brigadu tijekom Domovinskog rata, ali i na zajedništvo hrvatskog naroda i branitelja, koje je bilo presudno u tim za Republiku Hrvatsku teškim vremenima. U kratkom ali sadržajnom izlaganju, dotaknuo se i značaja 2. gardijske brigade u obrani Banovine, Pokuplja, Siska i Karlovca, poglavito na strateškim točkama prodora agresora prema Zagrebu koji je bio jedan od njihovih glavnih ciljeva.

 Autori postava izložbe potrudili su se izabrati reprezentativne fotografije koje u neku ruku predstavljaju "presjek" ratnog puta 2. gardijske brigade, pri čemu se posebna pozornost posvetila snimkama s terena i onima s priprema postrojbe za bojeva djelovanja.

 

Ratni zapovjednici, umirovljeni generali Zvonimir Peternel i Vlado Šindler sa suborcima

 Od prvih ratnih fotografija s Banovine, iz ljeta i jeseni 1991. godine, do bitke za deblokadu Dubrovnika, Maslenice, Novigrada, Bljeska i Oluje, izložene fotografije svjedoče o ratnicima koji su ne pitajući za cijenu ustali u obranu Hrvatske i svoga naroda. I rijetko na kojoj se od njih vide zabrinuta i smrknuta lica. Momci su to ozarenih pogleda, puni entuzijazma i poleta, uvjereni u svoju pobjedu.

 Odmah nakon otvaranja, izložbu su posjetili brojni građani Dugog Sela i okolice koji su s pozornošću razgledali izložene eksponate. Posebnu zahvalnost za vrijedni rad na pripremi ove manifestacije i njezinoj organizaciji, zaslužuju veterani "Gromova", umirovljeni časnik Robert Ćaran i umirovljeni dočasnik Miljenko Tolić, uz predsjednika URV 2. gbr, umirovljenog pukovnika Ivana Krupeca i njegove najbliže suradnike.

 Pripadnici 2. gardijske brigade s pravom su ponosni na svoj ratni put i doprinos što su ga dali u obrani Domovine. Iako je njihova zona odgovornosti (od samog ustrojavanja, 15. svibnja 1991. godine nadalje) bila Banovina, dijelovi ove brigade sudjelovali su u svim značajnijim bitkama, diljem Hrvatske, sve do ključnih pobjedničkih operacija u proljeće i ljeto 1995. godine.

Oni su vodili "Gromove" kroz pobjedničke bitke - suborci i prijatelji (s lijeva na desno): general Zvonimir Peternel, pukovnik Ivan Mandić i general Vlado Šindler

  Izložba ratnih fotografija otvorena je do subote 20. svibnja, od 10:00 do 18:00 sati i u tom razdoblju, posjetiteljima će za dodatna pojašnjenja (vezano za izložbene eksponate) biti na raspolaganju veterani postrojbe, umirovljeni časnici i dočasnici 2. gbr. Program obilježavanja 32. obljetnice ustrojavanja "Gromova" završit će istoga dana (u subotu, 2. svibnja), svetom Misom zadušnicom za sve poginule i umrle pripadnike brigade u župnoj crkvi Svetoga Martina (u 10:30 sati), nakon čega će kod spomenika poginulim braniteljima biti položen vijenac i zapaljene svijeće. Slijedi svečana akademija u dvorani KUD Preporod i nakon toga druženje veterana, građana i gostiju na gradskom trgu iza dvorane, uz grah.

 Podsjetimo - 2. gardijska brigada ("Gromovi") ustrojena je u Trsteniku kod Dugog Sela (u barakama bivšeg radničkog naselja "Vladimir Gortan"), 15. svibnja 1991. godine, a njezin začetak predstavljali su pripadnici Specijalne policije iz Kumrovca, kojima su se ubrzo priključili mnogi dragovoljci iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i dijaspore. U "Gromovima" su se za slobodu Hrvatske borili i Mađari, Slovaci, Ukrajinci, Romi, Nijemci, Austrijanci, Česi, Slovaci, Srbi, Muslimani i pripadnici drugih manjina, ali i dragovoljci iz zapadnoeuropskih zemalja. Upravo se to kod nas ne rijetko zaboravlja: da su u Domovinskom ratu rame uz rame s nama Hrvatima koračali i mnogi koji nisu naše vjere i krvi, ali su nošeni osjećajem pravde dijelili našu sudbinu - borili se, krvarili, pa i živote davali za Hrvatsku. To nikad ne smijemo zaboraviti.

 

Zlatko Pinter/PDN

Izvorni autor: Zlatko Pinter/PDN/Foto:Zlatko Pinter

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.