Iznadprosječno toplo, olujno jugo, mjestimice kiša

06.12.2020. 08:41:00

Vrijeme uoči ovogodišnjeg zaštitnika pomoraca za njih i ostale na Jadranu nije bilo povoljno, a na sam također iznadprosječno topli spomendan bit će još nepovoljnije, čak opasno - objavljena su upozorenja crvenog, najvišeg stupnja!

Veći dio dana puhat će jako i olujno jugo, ponegdje i orkansko pa će more biti većinom jače valovito, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana moguće čak i uzburkano, a mjestimice će pasti i obilna kiša. U sjevernijim hrvatskim krajevima za mnoge će biti znatno povoljnije, iako uz južinu ne posvuda tiho i suho, javlja HRT.

I u manje toplom novom tjednu povremeno će padati kiša, i dalje češća i obilnija na Jadranu i područjima uz njega, a u gorju će vrlo vjerojatno gdjekad biti i snijega. Na Jadranu će nastaviti prevladavati umjereno i jako jugo, a uz obalu sjevernog dijela istočnjak  i bura.

Relativno topla nedjelja na Jadranu i uz njega kišovita i vjetrovita – sjevernije mirnija, ponegdje i sasvim suha.

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: Nedjelja će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti iznadprosječno topla i vjetrovita, te djelomice sunčana. Puhat će umjeren do jak jugoistočni vjetar, a najviša temperatura zraka biti i do 14 °C.

U središnjoj Hrvatskoj umjereno do znatno oblačno, uglavnom prema kraju dana mjestimice s kišom, ponajprije u najzapadnijim krajevima. Najniža jutarnja temperatura između 2 i 7 °C, a i danju u mnogim mjestima relativno toplo. Vjetar slab i umjeren jugoistočni.

Još vjetrovitije u gorju te još više na sjevernom Jadranu, gdje će biti oblačno s grmljavinom i često obilnom kišom, uz mogućnost bujičnih i urbanih poplava, osobito u Istri. U gorju će puhati umjeren do jak jugoistočnjak, a na sjevernom Jadranu jako i olujno jugo uz moguće orkanske udare i na otvorenom uzburkano more. Prema kraju dana jugo u slabljenju i okretanju na jugozapadnjak.

Iznimno vjetrovito u nedjelju će biti i u Dalmaciji, pogotovo na srednjem Jadranu, gdje će jugo također biti olujno, uz udare mjestimice veće od 120 km/h, a na otvorenom moru i valove oko 6 metara. Navečer vjetar u slabljenju. Prevladavat će oblačno, povremeno s kišom, osobito u drugom dijelu dana kada će biti i grmljavine i obilnijij pljuskova. Temperatura većinom između 14 i 18 °C, u Zagori ujutro niža.

Na jugu Hrvatske temperatura može porasti i do 19 °C, a ujutro će biti oko 15 °C. Uz umjereno i pretežno oblačno mjestimice će biti kiše, no glavnina vjerojatno prema kraju dana, kada će biti i izraženija, uz moguću grmljavinu. Jugo jako i olujno, a more jače valovito do uzburkano.”

U novome tjednu promjenjivo…

U novom tjednu u unutrašnjosti promjenljivo, pogotovo u srijedu i pretežno oblačno. I dalje mjestimice kiša, najčešće u gorskoj Hrvatskoj, u čijim u najvišim predjelima može pasti i malo snijega jer će temperatura biti u laganom padu.

Na Jadranu vrijeme neće biti toliko nepovoljno kao u nedjelju. Štoviše, u ponedjeljak će se prolazno biti i više sunca. No i dalje će biti povremene kiše, pa i u obliku pljuskova, osobito od utorka, kada će puhati jako jugo.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: gs/foto: Narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.