Izrael i Hamas produljuju primirje za još 48 sati

27.11.2023. 19:16:00

Izrael i Hamas produljuju prekid vatre još 48 sati. S nekoliko sati preostalih prije završetka tzv. "humanitarne stanke" rano u utorak, Hamas je objavio da je postignut dogovor o produženju za 48 sati pod postojećim uvjetima, piše France24.

Nije bilo odmah potvrde s izraelske strane o produženju, no UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres pozdravio je produženje kao "mrvicu nade i humanosti usred tame rata".

Katar, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država i Egipta, bio je uključen u intenzivne pregovore kako bi uspostavio i produžio prekid vatre u Gazi.

Majed Al Ansari, glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova, objavio je da je "postignut dogovor o produženju humanitarne stanke za dodatna dva dana na području Gaze".

Hamas, koji upravlja Gazom i pokrenuo je najnoviju seriju sukoba pokretanjem krvavog prekograničnog napada prošlog mjeseca, izjavio je da izrađuje novi popis talaca za oslobađanje.

U međuvremenu, ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua rekao je da je obavijestio obitelji identiteta talaca koji će biti oslobođeni u ponedjeljak, posljednjeg dana inicijalnog četverodnevnog prekida vatre.

Izrael je jasno izrazio da je prekid namijenjen omogućavanju Hamasu da oslobodi više talaca koje drži od napada 7. listopada, u kojem je poginulo 1.200 Izraelaca, uključujući mnogo žena i djece, prema izraelskim dužnosnicima. No obje strane pod pritiskom su da iskoriste prekid neprijateljstava kako bi omogućile dostizanje humanitarne pomoći civilima u Gazi, gdje je izraelska kampanja protiv Hamasa ostavila gotovo 15.000 mrtvih, većinom palestinskih civila, prema vladi Hamasa u Gazi.

Katarsko priopćenje došlo je nakon što su se predsjednik SAD-a Joe Biden, visoki izaslanik EU Josep Borrell i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pridružili globalnom klicanju potičući strane da produže privremeni prekid borbi.

U sklopu sporazuma o prekidu vatre, Hamas je dosad oslobodio 39 izraelskih talaca, uključujući četverogodišnju djevojčicu koja je postala siroče zbog napada grupe 7. listopada, a očekuje se da će ih više biti oslobođeno kasnije u ponedjeljak.

Izrael je oslobodio 117 palestinskih zatvorenika prema uvjetima sporazuma. Istodobno su palestinski militanti oslobodili 19 stranih državljana.

Suzdržane ponovne sjedinjenje obitelji i talaca donijele su olakšanje od slika civilnih smrti i patnji u sedmotjednom ratu.

"To nam je cilj, održati ovu pauzu i dalje kako bismo vidjeli izlazak još talaca i pojačali humanitarnu pomoć onima kojima je potrebna", rekao je Biden u nedjelju. Bijela kuća pozdravila je dogovor o produženju prekida vatre.

"Naravno, nadamo se daljnjem produženju pauze, a to će ovisiti o tome hoće li Hamas nastaviti oslobađati taoce", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima.

Kirby je rekao da bi "kako bi se produžila pauza, Hamas se obvezao osloboditi još 20 žena i djece".

Borrell iz EU-a pozvao je na produljenje pauze "kako bi bila održiva i trajna dok se radi na političkom rješenju".

"Ništa ne može opravdati nepravednu brutalnost koju je Hamas iznio protiv civila", rekao je. "Ali jedan horor ne može opravdati drugi horor."

Tri uzastopna dana oslobađanja talaca podigla su duhove u Izraelu, s suznim ponovnim susretima tjednima nakon što su militanti Hamasa ušli preko granice 7. listopada. Treća skupina oslobođenih talaca uključivala je četverogodišnju američku državljanku po imenu Abigail, čiji su roditelji oboje ubijeni u napadima Hamasa.

Unutar Gaze, ministarstvo zdravstva koje vodi Hamas žalilo se da, unatoč četverodnevnom prekidu, gorivo nije dopremljeno generatorima u bolnicama na sjeveru pojasa Gaze.

Yahya al-Siraj, gradonačelnik Gaze, žalio se da bez goriva teritorij ne može crpiti čistu vodu niti čistiti smeće koje se gomila na ulicama, upozoravajući na potencijalnu javnu zdravstvenu "katastrofu".

Francuski ratni brod stigao je u egipatski grad El-Arish blizu granice s Gazom kako bi služio kao bolnica za ranjene civile, izjavio je izvor s luke.

Izrael je bio pod sve većim pritiskom da produži prekid koji je posredovao Katar, Sjedinjene Američke Države i Egipat, iako su njegovi vođe odbacili bilo kakve sugestije o trajnom prekidu ofenzive.

"Mi nastavljamo do kraja - do pobjede", rekao je Netanyahu u nedjelju u Gazi, na prvom posjetu izraelskog premijera od 2005. godine.

Nošen vojnom odorom i okružen vojnicima, Netanyahu je obećao osloboditi sve taoce i "eliminirati Hamas", u snimci objavljenoj na internetu od strane njegovog ureda.

U još jednom znaku rastuće međunarodne zabrinutosti, UN-ovi stručnjaci za ljudska prava pozvali su u ponedjeljak na neovisne istrage o navodnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti počinjenim u Izraelu i palestinskim teritorijima od 7. listopada.

Morris Tidball-Binz, posebni izvjestitelj UN-a o izvanrednim pogubljenjima, i Alice Jill Edwards, posebna izvjestiteljica o mučenju, izdale su zajedničko priopćenje naglašavajući potrebu za "brzim, transparentnim i neovisnim istragama".

Izvor: France24/PDN/Foto:Afp

Izvorni autor: PDN/France24

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.