Izrael napao središnji stožer Hezbolaha u Bejrutu: Meta bio vođa Hezbolaha, Iran prijeti odmazdom

28.09.2024. 07:58:00

Izraelska vojska napala je u petak središnji stožer Hezbolaha u južnim predgrađima Bejruta, u najtežem napadu na libanonsku prijestolnicu u posljednjih godinu dana sukoba s Izraelom. Prema informacijama, meta napada bio je čelnik Hezbolaha, Hasan Nasralah, koji je prema izvorima bliskim oružanoj skupini, preživio. Ipak, izraelski izvori još provjeravaju njegove lokacije i stanje.

Sjedinjene Američke Države nisu bile unaprijed obaviještene o napadu, dok je izraelski premijer Benjamin Netanyahu prekinuo svoj posjet SAD-u kako bi se vratio u Izrael. S druge strane, Iran je oštro reagirao, tvrdeći da Izrael prelazi njihove "crvene linije" te upozoravajući na ozbiljne posljedice.

Iran prijeti odmazdom

"Ubojstva neće riješiti izraelski problem. Ako ubiju vođe otpora, drugi će zauzeti njihova mjesta", izjavio je Ali Laridžani, savjetnik iranskog vrhovnog vođe, u intervjuu za iransku državnu televiziju. U međuvremenu, iranski sigurnosni dužnosnici navode da još uvijek provjeravaju status Nasralaha, čelnika Hezbolaha, koji je postao vođa te organizacije 1992. godine nakon što je Izrael ubio njegovog prethodnika, Sajeda Abbasa al-Musavija, u helikopterskom napadu.

Izraelski vojni izvori objavili su da su zapovjednici Hezbolaha bili primarna meta napada u Bejrutu, ali još nije potvrđeno je li Nasralah među žrtvama. Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari potvrdio je da je napad bio usmjeren na stožer u civilnom području južnog Bejruta, gdje se često nalaze najviši dužnosnici Hezbolaha.

SAD i Iran razmjenjuju optužbe

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je na konferenciji za novinare u UN-u da će SAD poduzeti sve potrebne mjere kako bi zaštitio svoje interese na Bliskom istoku. U isto vrijeme, iransko veleposlanstvo u Libanonu osudilo je napad kao "opasnu eskalaciju" koja će donijeti "odgovarajuću kaznu" Izraelu.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova također je napad nazvalo "ratnim zločinom", optužujući i Izrael i SAD za sudjelovanje u napadu.

Netanyahuov odgovor

Premijer Netanyahu prekinuo je svoj boravak u SAD-u nakon napada, gdje je prethodno govorio na Općoj skupštini UN-a. Tamo je poslao jasnu poruku Teheranu, izjavivši: "Ako vi udarite nas, mi ćemo udariti vas. Ne postoji mjesto koje duga ruka Izraela ne može dosegnuti."

Napad na Bejrut dolazi u trenutku kada Izrael pojačava vojnu prisutnost i napade na ciljeve Hezbolaha u južnom Libanonu, usred rastućih bojazni da bi sukob mogao eskalirati u sveopći regionalni rat.

Izvor: HRT

Izvor: HRT/Foto:Izraelski zračni napad u južnom Bejrutu – videovideo screenshot

Izvorni autor: PDN/HRT/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.