Izrael šalje tenkove i padobrance u Gazu

12.05.2021. 19:18:00

"Izgubili smo kontrolu nad gradom i ulicama", požalio se Yair Revivo, gradonačelnik Loda

Izraelske obrambene snage (IDF) napale su oko 500 ciljeva u pojasu Gaze, uključujući i dvije visoke zgrade, od kojih se jedna srušila, a druga je teško oštećena. Kako je uobičajeno, IDF je prije napada izvijestio civile da napuste zgradu u kojoj su, tvrde Izraelci, legitimni vojni ciljevi militantnog pokreta Hamas koji Gazom upravlja od 2007. godine.

Sljedeći su cilj podzemne instalacije koje uključuju i prekogranične tunele, prenosi izraelski dnevni list Ha'aretz. I dodaje da se oklopna divizija i padobranci "pripremaju prema operativnim planovima odobrenim za rat u Gazi protekle godine". IDF je potvrdio da je tijekom noći počeo uhićivati visokopozicionirane pripadnike Hamasa na Zapadnoj obali.

Posljednji podaci navode da su u dosadašnjim sukobima IDF-a s Hamasom i Islamskim džihadom poginule 43 osobe u pojasu Gaze, od kojih 13 djece, i šest odraslih u Izraelu. U srijedu je došlo do tenzija, pa i nereda u izraelskim gradovima u kojima žive veće skupine Arapa. Premijer Benjamin Netanyahu proglasio je izvanredno stanje u Lodu blizu Tel Aviva, nakon što su se u utorak pojavili izvještaji da su Arapi zapalili sinagogu, a Židovi kamenovali automobil kojim je upravljao Arapin.

image
Izraelski vojnici
 Menahem Kahana/AFP

Mir i sigurnost

"Izgubili smo kontrolu nad gradom i ulicama", požalio se Yair Revivo, gradonačelnik Loda, izraelskom kanalu 12 News. U grad su poslane dodatne policijske snage sa Zapadne obale. Izraelska je policija uhitila desetke osoba u Lodu i gradovima s arapskom većinom kao što su Umm al-Fahm u blizini Zapadne obale i Jisr al-Zarqa na mediteranskoj obali.

"Ova operacija će potrajati, ali ponovno ćemo vratiti sigurnost građanima Izraela", obećao je Netanyahu. Glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum rekao je da se Hamas neće povući i da će uzvratiti na svaki izraelski napad.

image
Prizor iz Gaza Cityja nakon izraelskog zračnog napada
 Mahmud Hams/AFP

"Odmah zaustavite paljbu. Eskaliramo prema ratu punih razmjera. Lideri svih strana trebaju preuzeti odgovornost za deeskalaciju", tvitao je UN-ov izaslanik za Bliski istok Tor Wennesland. "Troškovi rata u Gazi su poražavajući i plaćaju ga obični ljudi. UN radi sa svim stranama na obnovi mira. Odmah zaustavite nasilje", napisao je Wennesland.

Međunarodna zajednica se aktivirala kako bi zaustavila eskalaciju sukoba koji prijeti pretvaranjem u rat širokih razmjera, koji ne bi bio ograničen na pojas Gaze što bi predstavljalo veliki problem za Izrael.

image
Prizor uništenja u Yehudu, izraelskom gradu koji se našao na meti Hamasovih raketnih napada
 Jack Guez/AFP

I ovaj put potvrdila se važnost sustava "Čelična kupola" čija je uloga zaustaviti rakete kratkog dometa. Glasnogovornik IDF-a objavio je da je na Izrael ispaljeno oko 850 raketa, a "Čelična kupola" ih je presrela i uništila 85 do 90 posto. Taj bi postotak odgovarao navodima proizvođača koje brojni analitičari dovode u pitanje. IDF je objavio snimku djelovanja "Kupole" koja je zaustavila gotovo sve rakete koje su iz pojasa Gaze bile ispaljene prema Tel Avivu. "Čelična kupola" jedan je od temeljnih elemenata izraelskog obrambenog sustava. Riječ je o sustavu protuzračne obrane koji su razvile izraelske tvrtke Rafael Advanced Defense Systems i Israel Aerospace Industries, uz financijsku i tehničku podršku Sjedinjenih Država, koje će poslije otkupiti dva sustava.

Tri proturaketna sustava

"Čelična kupola" je prvi put instalirana 2011. godine i s još dva sustava, "Davidovom praćkom", koja štiti od projektila srednjeg dometa primarno iz Sirije, i "Strijelom", koja je zadužena za presretanje i uništavanje balističkih projektila koji bi mogli stići iz Irana, jamči najveću moguću sigurnost od svih vrsta napada projektilima. Moshe Patel, čelnik izraelske organizacije za obranu od projektila, bio je izjavio da je do siječnja ove godine "Kupola" uništila ukupno više od 2400 projektila ispaljenih prema Izraelu.

image
Prizor iz Gaza Cityja nakon izraelskog zračnog napada
 Mahmud Hams/AFP

Trenutačno je raspoređeno deset baterija po Izraelu, a stručnjaci smatraju da su potrebne još tri za potpunu zaštitu. Svaka od njih ima tri lansera s 20 presretača koji imaju doseg od četiri do 70 kilometara. Cijena ispaljivanja jednog presretača je nešto manja od 50.000 dolara.

"Čelična kupola" se oslanja na sustav radara i analize kako bi utvrdila predstavlja li dolazna raketa prijetnju i uključuje presretač samo ako dolazna raketa predstavlja rizik da pogodi naseljeno područje ili važnu infrastrukturu. To daje posebnu vrijednost sustavu jer ne troši rakete presretače za projektile koji ne predstavljaju opasnost po ljude ili imovinu, privatnu i stratešku. Presretač uništava napadnu raketu u zraku i tako eliminira prijetnju.

Stručnjaci navode kako postoji opasnost da sustav zakaže u slučaju trajnijeg velikog raketnog napada jer tada sustav ne bi bio u stanju dovoljno brzo detektirati koje od raketa treba presresti jer idu prema ciljevima na kojima mogu izazvati ljudske žrtve ili materijalnu štetu. To se dosad nije dogodilo, iako palestinski militanti u pojasu Gaze imaju nekoliko tisuća raketa koje, uz iransku pomoć, razvijaju od 2001. i sada imaju domet od gotovo 80 kilometara pa predstavljaju prijetnju cijelom Izraelu.

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Youssef Massoud/AFP

Izvorni autor: Željko Trkanjec

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.