Izrael uništio dvije sirijske zračne luke: ‘Hezbollah uvlači Libanon u rat’

22.10.2023. 09:34:00

Broj mrtvih u Gazi prešao je 4000. Palestinsko ministarstvo je objavilo kako je Izrael u subotu granatirao tržnicu u pojasu Gaze te da je mnogo mrtvih i ranjenih.

Izrael je pak objavio da će “od danas pojačati napade”, dok se UN nada da će drugi konvoj pomoći danas biti pušten u Gazu.

Američki predsjednik Joe Biden telefonski je razgovarao s obitelji dvije Amerikanke koje je Hamas oslobodio nakon što su provele 14 dana u zatočeništvu, priopćila je Bijela kuća. 

Događaje pratite uživo na portalu Dnevno

8.10 Izrael uništio dvije sirijske zračne luke

Izraelska raketa pogodila je međunarodne zračne luke Damask i Alep u Siriji, objavili su lokalni državni mediji. U napadu rano jutros ubijen je jedan civilni radnik, a zračne luke prestale su s radom.

Redovni letovi za i iz zračnih luka u Damasku i Alepu preusmjereni su na međunarodnu zračnu luku Latakia, priopćilo je Ministarstvo prometa.

Izrael je ove godine nekoliko puta napao zračne luke u svojim naporima da zaustavi isporuke iz Irana njihovim posrednicima na Bliskom istoku, a to uključujei libanonsku skupinu Hezbollah. 

7.40 ‘Hezbollah igra vrlo opasnu igru’

Izrael je objavio kako planira evakuirati 14 dodatnih naselja u sjevernom Izraelu, stoji u priopćenju koje je prenio Reuters. Ova vijest dolazi u trenutku kada izraelska vojska kaže da eskalirajući napadi Hezbollaha riskiraju “uvlačenje Libanona u rat”.

Agencija France-Presse prenosi izjavu glasnogovornika Izraelskih obrambenih snaga Jonathana Conricusa: “Hezbollah… uvlači Libanon u rat u kojem neće ništa dobiti, ali će izgubiti mnogo. Hezbollah igra vrlo, vrlo opasnu igru. Oni eskaliraju situaciju. Svakim danom vidimo sve više napada. Je li libanonska država doista spremna ugroziti ono što je ostalo od libanonskog prosperiteta i libanonskog suvereniteta za dobrobit terorista u Gazi?”

Izrael je naredio evakuaciju desecima sjevernih naselja, a nekoliko tisuća Libanonaca također je pobjeglo iz pograničnih područja u južni grad Tir. Zamjenik čelnika Hezbollaha Naim Qassem upozorio je kako bi skupina mogla pojačati svoje sudjelovanje u sukobu.

7.30 Stiže pomoć u Gazu 

Martin Griffiths, šef UN-a za humanitarna pitanjam kaže kako se nada da će drugom konvoju pomoći biti dopušten ulazak u Pojas Gaze u nedjelju. Griffiths je jučer rekao da postoji mogućnost da će drugi konvoj biti propušten.

“Možda čak i nešto veći, 20 do 30 kamiona”, rekao je. Dvadeset kamiona s humanitarnom pomoći dopušteno je u subotu ući u Gazu preko egipatskog prijelaza Rafah – što su aktivisti opisali kao “kap u moru” onoga što je potrebno Gazi.

AP Photo/Fatima Shbair/Guliver

7.22 ‘Od danas ćemo pojačati napade’

Kako javlja Reuters, Izrael tvrdi da planira intenzivirati svoje napade na Gazu od subote navečer.

Odgovarajući na pitanje o mogućoj kopnenoj invaziji na Gazu, izraelski kontraadmiral Daniel Hagari rekao je: “Produbit ćemo naše napade kako bismo smanjili opasnosti za naše snage u sljedećim fazama rata. Od danas ćemo pojačati napade.”

Reuters javlja da je Hagari ponovio svoje pozive stanovnicima Gaze da se evakuiraju na jug. 

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: Guliver Images

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.