Izvanredna mobilizacija Vojske Srbije nakon sukoba na sjeveru Kosova

26.05.2023. 15:55:00

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je izvanrednu mobilizaciju Vojske Srbije i premještanje snaga na granicu s Kosovom nakon nasilnih sukoba između građana i policije na sjeveru Kosova. Desetak građana ozlijeđeno je u nemirima koji su zahvatili naselja Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, prenosi Dnevnik.hr.

Nakon eskalacije napetosti, više desetaka specijalaca kosovske policije stiglo je u džipovima do zgrada lokalnih samouprava u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Prema izvješćima RTS-a, policija je primijenila velike količine suzavca i šok-bombi. Oklopna vozila i specijalne postrojbe postavljene su ispred zgrade Općine Zvečan, dok su policajci ušli u zgradu Općine.

Na ulazima u zgrade lokalne samouprave u sva tri naselja okupile su se grupe Srba zaposlenih u privremenim institucijama tih općina. Predsjednik Vučić je podigao borbenu spremnost jedinica Vojske Srbije kako bi se osigurala sigurnost i stabilnost na granici s Kosovom u svjetlu ovih sukoba.

Ova izvanredna mobilizacija vojske odražava sve veće napetosti na sjeveru Kosova te ozbiljnu zabrinutost za sigurnost srpske zajednice. Međunarodna zajednica pažljivo prati situaciju, a očekuje se daljnji razvoj događaja u danima koji slijede.

Nasilni sukobi između građana i policije eskalirali su u Kosovskoj Mitrovici. Svjedoci su izvijestili o pucnjavi, a jedno policijsko vozilo je zapaljeno. U Leposaviću su postavljene barikade kao znak protivljenja.

Nastava je prekinuta na fakultetima i školama u Kosovskoj Mitrovici zbog sigurnosnih razloga. Specijalci su pokušali istaknuti plavo-žutu zastavu, simbol državnosti Kosova, u Zubinom Potoku.

Kosovska policija priopćila je da pruža podršku novoizabranim gradonačelnicima kako bi im omogućila rad u službenim općinskim zgradama. Istovremeno, poduzimaju mjere za održavanje javnog reda i mira.

Sukobi su izbili dok je veliki broj Srba s Kosova odlazio u Beograd kako bi sudjelovao na skupu predsjednika Aleksandra Vučića. U nemirima je ozlijeđeno desetak građana. Situacija ostaje napeta, a daljnji razvoj događaja se prati s velikom zabrinutošću.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:video screenshot/Twitter

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/M.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.